Auktioner

Förutom att tidigt leta efter individer hos uppfödare så gillar vi auktioner.

På auktioner kan man hitta väldigt prisvärda hästar och det är då vi är med och hugger. Normalt letar vi efter hästar som vi tycker borda ha ett försäljningsvärde på minst 200.000kr men som klubbas för ungefär hälften. 

Det ligger mycket jobb bakom för att kunna hitta dessa individer, först gäller det att vara noggrann när man läser auktionskatalogen. Vi letar alltid efter en stark moderslinje där det regelbundet lämnas bra avkommor och vi ser med fördel att mamma och mormor har antingen egna bra tävlingsmeriter eller redan visat att dom är bra i avelsboxen. Morfar tycker jag är jätteviktig och tillsammans med rätt blodsblandning med hingsten så blir det sammantaget en intressant individ. Är det dessutom en av moderns 3 första avkommor är det ett extra plus för mig. Gällande hingsten så kommer vi framöver vara tuffare med gallringen och välja mer säkra kort för att höja kvaliteten ytterligare ett snäpp.

Efter en genomgång av katalogen brukar det bli ett 40-tal markeringar där stammen är så intressant att den måste besiktas och det gör vi tillsammans med en tränare så ingenting missas. Vi båda går igenom hästen för att se om det finns något exteriört som kan bli ett hinder för en framtida tävlingskarriär. Utöver dom markerade individerna kan det dyka upp något exteriört praktexempel när man kikar runt som inte stuckit ut ur katalogen innan men som med en extremt fin exteriör ändå kan vara intressant.

Efter den exteriöra genomgången brukar det vara ungefär 5 hästar kvar som man bedömmer som så pass intressanta att man vill köpa dom, och i det här läget har man då värderat att dom borde gå för minst 200.000kr och så sätter man en nivå på hur långt man själv vill gå med, ju finare individ desto längre är man beredd att gå och har man sen tur så har konkurrenterna redan köpt nån individ eller väntar på någon annan som dom är mer sugen på och då får man den till rätt pris.

Då har vi en ny häst i Stall Lagerkrans och då sätter vi ihop en lösning som vi presenterar här på hemsidan med ett andelspris som är marknadsmässigt starkt. Självklart måste vi ha lite marginal för allt arbete samt för den risk vi tar men i och med att vi varit väldigt duktiga i inköpsfasen så blir andelspriset aldrig högre än marknadsvärdet och det är vi jättestolta för.

Kriterieauktionen 2015

Det är snart, 24-26 sept, dags för årets Kriterieauktion

En kort lista på de individer vi finner mest intressanta i årets katalog finner ni HÄR.

(Sidan är bara öppen för medlemmar i Stall Lagerkrans)

 

Vi är i år inte ute efter någon ny individ till Stall Lagerkrans, men vi kommer självklart bevaka auktionen och besikta hästarna.

Men hör av dig om du är intresserad (är det många så kan vi ju köpa in en häst om vi hittar något riktigt bra!)

Mail: lars.toverud@telia.com