Avelsfunderingar

Thai Tanic, hingst efter Viking Kronos - Sweetpike e. Ideal du Gazeau.

68: 31-11-2;   9.702.371:-

Rek: 1.09,9aK / 1.12,5aM

Tillsammans med Triton Sund är han Viking Kronos snabbaste och näst vinstrikaste avkomma.

2010

Light of day har ju en fransk/amerikansk korsning och det man ser från frankrike är att många av deras stjärnor (nu även tex Quaro, Ready Cash, Sanawa, So lovely Girl, Quarla m.fl. m.fl) är avlade genom att både moder och fader har en fransk/amerikansk korsning i generna så jag tycker att vi ska fortsätta på samma inslagna linje att hitta en hingst med både franskt och amerikanskt blod i sig.

So Lovely Girl som är nämnd ovan kan bli intressant som partner i framtiden om han blir tillgänglig på den svenska marknaden då vi får linjeavel på Nesmile och får in Extreme Dream som jag sett går bra med Buvetier d´Aunou-märrar.

Det viktigaste tycker jag är att utgå ifrån stoet. Vi har ett sto med fransk / amerikansk korsning, Buvetier d´Aunou som pappa och med mycket Speedy Crown även i moderstammen.

Fakta är att en korsning Speedy Crown / Speedy Crown inte varit speciellt lyckad även om undantag finns! Detta föranleder att hitta en hingst utan Speedy Crown i sig eller med väldigt lite Speedy Crown-blod åtminstone.
 
Jag tycker också man ska utnyttja att vi har ett sto med franskt blod i. Det som visat sig är att första generationens inblandning av franskt blod inte blev så lyckad som avelsexperterna förutspådde utan att värstingarna först kommit i 2a generationen. Det som också visat sig (tydligast i Frankrike som ligger före oss med denna avel) är att en korsning med franskt OCH amerikanskt på både faders och moderssidan är den ABSOLUT mest lyckosamma. Varenda kanon som kommer fram i Frankrike nu har denna korsning. Detta tycker jag vi ska satsa på! Vi har en fransk/amerikansk märr och till den gäller det att hitta en fransk/amerikansk hingst, helst utan Speedy Crown i sig.
 

Nu till 2010 så har jag läst om precis varenda hingst och den jag fastnat för är Revenue! Det blir en mycket bra blandning och med övervikt på Star´s Pride / Nevele Pride som ger hårdhet och tillsammans med den franska styrkan så känns det spännande.

Statistik för Revenue´s avkommor födda 2005: 69 st reg. avkommor varav 47 startat och 31 vunnit lopp. Tillsammans har dom sprungit in 8.672.261:-, dvs 184.500:- per startande avkomma! Bäst hittills är Reven D´Amour 2,3 MKr. Källa: STC

Frågade alter Sven Lindblom vad han tyckte och han säger att förutsättningarna är mycket bra med den korsningen och lämnade höga teoretiska betyg på en sådan avkomma:

 

 

2009

I år kommer vi betäcka Light of day för första gången och det är ett viktigt val att välja den rätta hingsten till henne. Hon har ju en fransk-amerikansk pappa vilket ger bra möjligheter. Just nu har de mest framgångsrika hästarna en korsning med både amerikanskt och franskt på både faders och moderssidan (ex: Meaulnes du Corta, l´Amiral Mauzon, Qualita Bourbon).

Light of day har ju Buvetier d´Aunou (FR) på ett amerikansk möderne (Armbro Goal) så min tanke är att hitta en passande hingst med både franskt och amerikanskt blod (helst utan Speedy Crown då linjeavel på honom inte varit så lyckad).

Man kan då antingen välja en fransk hingst (dvs skicka ner henne till Frankrike och det är ju inte så kul) med amerikanskt bakåt i linjen eller en amerikansk hingst med franskt på mödernet.

Alternativt så tar man en helamerikansk hingst och får då 75% amerikanskt och 25% franskt blod vilket också varit lyckat (ex: Queen L., Victory Tilly) och vi bör då rikta in oss på Star´s Pride´s blodslinje och den jag tycker är mest intressant där är American Winner som lämnat både Viking Kronos och Credit Winner.

Jag har länge funderat och bytt mellan dessa olika möjlighter tills jag fick en tanke - Går det inte att få både och? Både FR/AM OCH American Winner-blod!

Jodå! Thai Tanic är efter Viking Kronos (American Winner - Star´s Pride´s blodslinje) och har FRANSKT på mödernet (Ideal du Gazeau)! - Klockrent!

Efter att ha läst alla positiva rapporter om Thai tanic´s första avkommor (3 år och börjar nu starta) så låter det riktigt intressant. Det betalades dessutom 145.000:- i snitt för hans avkommor på Elitauktionen 2008. (7 sålda). 15 av 17 avkommor 2006 har gått premielopp (88,8%!). Det kostar 32.000+moms att betäcka med honom.

Per dagens datum (25/3-09) har 5 av hans avkommor födda 2006 startat och 3 har redan vunnit lopp! Varav 2 på Solvalla!

Läser man också på om hans exteriör så kompletterar han Light of day riktigt bra! 

Vi kommer därmed betäcka Light of day med THAI TANIC !

Blivande stamtavla på ett föl med Thai Tanic: "Blodbanken"

Thai Tanic växlar ner världseliten från sista häst till vinst sista 100 metrarna i Jubileumspokalen 2006