Träningsrapporter & info för Laurentius Glamour

Ser finfin ut

2012-12-27

Laurentius Glamour ser finfin ut och ser ut att trivas jättebra på Ekeby Gård nu där hon går ihop med några andra märrar samt med Porsche (4-årigt halvblod och dressyrtalang) som chef i hagen. Hon trivs med att få komma in i det fina, nya, stallet på nätterna och få mycket och god mat.

Hon var glad och pigg och kände igen oss direkt när vi kom. Hon kom fram direkt och sa -Hej och frågade om vi hade några morötter med oss.

Sen blev det full fart i hagen då Porsche drog igång ett race och började leka.

Som sagt, hon verkar må finfint och dom på gården säger också att hon mår toppen på alla sätt och att hon verkar mycket mer harmonisk nu än direkt efter tävlingsstoppet så hon lär vara mer mottaglig vid årets inseminering.

Ägargruppen har diskuterat, lite fram och tillbaka, gällande partner till Glamour 2013. Många namn har fallit bort pga. att vi inte chansar med fryst sperma i år igen eftersom hon inte tog sig i våras med Andover Hall som vi hade som förstaval.

Det har varit ganska givet att försöka hitta en bra "outcross" dvs. en hingst med så lite Speedy-blod som möjligt och framförallt inget Valley Victory-blod. Jag har ju tidigare på denna sida även delgett mina tankar kring blodskorsning med franska hingstar, i samband med att vi betäckte vår märr Light of day. Jag är inte helt frälst på att korsa en helamerikansk märr med en hingst med tydligt franskt blod, däremot är jag helt inne på att mixa en fransk-amerikansk hingst med en fransk-amerikansk märr, dvs, att det finns både franskt och amerikanskt blod på båda sidorna och helst då att det finns någon koppling däremellan, dvs. med någon form av linjeavel som knyter ihop bloden på bra sätt, men detta är ju omöjligt med en helamerikansk märr som Glamour. 

Dessutom tillkommer ytterligare en parameter och det är att jag äger (minst) 60% i henne själv och då gäller det att hingstvalet är kommersiellt gångbart då jag kommer behöva sälja andelar i avkomman samt att det inte blir för dyrt för att jag ska ha råd med satsningen.

Rent statistiskt så finns det 3 hingstar som funkat mycket bra med det blod som Glamour representerar, Andover Hall/Conway Hall, Enjoy Lavec samt SJ´s Caviar. Andover Hall diskas pga fryst sperma, Enjoy Lavec gillar jag personligen inte och SJ´s Caviar var heller inte aktuell förrens NU när han blivit importerad till Sverige och finns med färsk sperma, och dessutom med väldigt fin statistik vad gäller dräktighetsprocenten.

SJ´s Caviar är en amerikansk stjärna som funkar som en bra outcross till Glamour och känns därmed väldigt spännande, dessutom så är blodet (SJ´s Photo / SJ´s Caviar) känt för att ge hästar med mycket bra inställning vilket ger individer som kämpar hela vägen, tåliga hästar som håller för träning under lång tid samt exteriört väldigt fina och korrekta avkommor.

Så händer inget oväntat/dramatiskt så lutar det åt att Laurentius Glamour kommer betäckas med den amerikanska stjärnan SJ´s Caviar. Så här ser stamtavlan ut för denna eventuella avkomma: "Blodbanken"

 SJ´s Caviar

Här kan du läsa mer om SJ´s Caviar

Antal kommentarer: 13

2012-12-28 01:02:44 - Per-Erik

S.J.'s Caviar har Speedy Crown (US), Hickory Pride (US) och Speedster (US) i sig likadant är det med Glamour.

2012-12-28 01:25:04 - Per-Erik

Med S.J.’s Caviar får vi 11-12% inavel i det nya fölet.
Med Zola Boko får vi 6-7% inavel i det nya fölet.
Med Ready Cash får vi 4-5% inavel i det nya fölet.
Med Skogans Joker får vi 6-7% inavel i det nya fölet enligt blodbanken.

2012-12-28 03:44:31 - Tom Hansen

Det låter som Glamour har det riktigt bra och har alla förutsättningar för att lyckas bli dräktig 2013.

Nu när Andover Hall faller bort så tycker jag att SJ's Caviar känns som ett riktigt spännande val. Han har precis som du skriver bra statistik med Lindy Lane som morfar och ger en mycket bra outcross. (sänker inavleskoefficienten från Glamours 18% till 11%)

Personligen så gillar jag att försöka hitta de där små sakerna som kan ge en extra krydda. Glamours Mormorsmormor (Modern Yankee) är som jag skrivit tidigare hårt linjeavlad på Misty Hanover (mamma till avelshingstarna Hickory Pride och Hickory Smoke). Genom SJ's Caviars dubbla ingångar av Hickory Pride så får vi vad jag tycker en fin återkoppling på Hickory Pride/Misty Hanover-blodet.

Jag blev lite nyfiken på hur SJ's Caviar fungerat tidigare med Glamours moderstam så jag kollade lite. Tittar man från Modern Yankee och framåt så hittar jag fyra hästar som alla har vunnit lopp:
Taboo Yankee -05 (Yankee Tomboy) 12,2 $181.460
Pinstripes Hanover -08 (Yankee Topaz) 14,3 $28.992
Malibu bay breeze -08 (Yankee Malibu) 13,1 $36.259
Leona -08 (Yankee Mischief) 18,9 $18.697
Självklart är det för få hästar och för många variabler för att man kan dra några stora slutsatser om Hickory Pride kopplingen ger en extra krydda men det känns i alla fall bra att SJ's Caviar har lyckats med Glamours moderstam.

2012-12-28 18:55:40 - Stefan

Per-Erik, om man tittar på de 15 vinstrikaste avkommorna efter SJ's Caviar så har de en inavelskoefficient inom intervallet 10 - 12.5 % så en eventuell avkomma SJ's Caviar - Laurentius Glamour ligger ju i det spann som visat sig fungera bäst från det perspektivet.

mvh Stefan

2012-12-28 19:32:05 - Per-Erik

Hej Stefan!

S.J.´s Caviar har och är en jättebra hingst till Glamour men problemet är att det nya fölet kommer att hålla till 4-års åldern på grund av inaveln så det gäller att den nya hästen springer in dessa pengar innom denna period. Är det en sådan individ vi vill ha?
Kolla hur lång tävlingsperiod dessa avkommer som du hänvisar till har haft?

MVH
Per-Erik

2012-12-28 21:05:22

Den vinstrikaste, Likeabatoutahell som tjänat drygt 800 000 USD, startar senare i kväll på Meadowlands och blir 10 år på tisdag.

I Sverige välbekante Swept To Victory tävlade framgångsrikt till 8 års ålder och tjänade 3,3 MSEK.

Flera av de andra har tävlat upp i åren och bland de som slutat tidigt hör de som gått till aveln som avels hingstar ( Mr Pine Chip samt Mythical Lindy )

De som är på 15 -bästa listan har tjänat mellan 800 000 och 400 000 USD och har man är häst som gör det får man vara väldigt nöjd.

mvh Stefan

2012-12-28 21:54:12

Hej igen Stefan!

Likeabatoutahell och Swept To Victory är två undantag.Dom andra har 10-12 segrar under sin livs och det finns det gott om hästar i Sverige som har.I USA så är det helt andra pengar som dom tävlar om därför blir det dessa summor. Men i Sverige som denna individ ska tävla i har vi inte dessa summor. Man måste se till antalet segrar och hur lång tävlingsperiod som dom har klarat av att genomföra.

MVH
Per-Erik

2012-12-28 22:39:36 - Per-Erik

Glamour och Viola Silas som finns här i närheten är ju släkt,de har ju samma far Lindy Lane. Viola har ju presterat bra under 2-3 år men nu verkar det vara slut på grund av skador m.m och det beror förmodligen på 10-11 % inavel som finns hos Viola som nu är 6 år.

2012-12-29 12:29:01 - Per-Erik

Man får den individ (föl) man beställer och som man har mixat ihop.Ska man ha enbart amerikanskt blod då blir också inaveln hög,det är svårt att komma i från.
Kolla Trav 1609 hemsida och då stallet, där har man fått fram fina hästar som kommer att bli intressanta att följa 2013.

2012-12-29 17:14:09 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Per-Erik, du verkar gilla en fransk/amerikansk blandning så du kanske hellre vill köpa in dig i Laurentius Veloce som har en fransk farfar, en amerikansk farmor, en fransk morfar och en amerikansk mormor, en. s.k. korsning/korsning. Hon har låga 5,9% i inavelskoefficient. Du kan få köpa in dig till självkostnadspriset 12.000kr. Hon är i träning hos Per Lennartsson och sköter sig mycket fint. / Lars, lars.toverud@telia.com

2012-12-29 18:01:56 - Per-Erik

Hej Lars !Hon är ju fulltecknad !

2012-12-29 18:07:54 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Per-Erik, Jo, men du kan få köpa en andel av mig (jag har 3). / Lars

2012-12-29 19:00:37 - Per-Erik

Lars, Jag ska skaffa mig lite mera info först om hästen! Jag måste fundera lite först. Vi får se.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)