Välkommen till Stall Lagerkrans!

Träningsrapporter & info för Laurentius Glamour

Går och myser

2012-11-15

Laurentius Glamour tog sig ju inte i år och går nu tom och myser i hagen. Hon går ihop med Arnica (mor till bl.a. Annicka) som också går tom samt Porsche Life som Maria har lånat ut till Anders Karlssons dotter Erica. Snart ansluter även Brilliant Pearl till gänget. Glamour hade lite svårt att varva ner efter tävlingskarriären vilket var en bidragande anledning till att hon inte tog sig, hon har nu kommit till ro och börjat lägga på hullet vilket är ett bra tecken.

Vi hade som plan att betäcka med Andover Hall och fryst sperma vilket då inte gick i våras och Anders har rådgjort med dom på Norrby Säteri och efter gyn- och veterinära undersökningar så rekomenderar dom mycket starkt att prova med färsk sperma för att öka chansen att hon tar sig. Han hon väl varit dräktig en gång och allt funkar bra kan man prova med fryst igen enligt Norrby.

Så antingen väljer vi att betäcka med en hingst som finns med färsk sperma eller så tar Anders över och kör sitt eget race nästa år.

Tittar man då på eventuella Hall-söner i Sverige så känns ingen superintressant, en spännande individ hade ju Chapter Seven varit, men det blir ju fryst det med. Om man skiter i att fokousera på att optimera blodskorsningen och mer går på känslan..........jag är ju ett stort fan av Raja Mirchi och så här skulle en avkomma se ut stammässigt: Raja Mirchi - Laurentius Glamour

Har ni något annat förslag?

Antal kommentarer: 43

2012-11-15 23:14:44 - Winn , winn@spray.se

Raja Mirchi låter spännande. Offshore Dream?

2012-11-16 08:37:01 - Micke B, mikael.blomgren@gmail.com

Varför inte Adrian Chip?

2012-11-16 12:27:04 - Lars, StallLagerkrans

Winn - Offshore Dream blir väl också med fryst sperma så då spricker det.
Micke - Adrian Chip har varit på tapeten, har fallit bort för att vi tycker att det är lite för mycket Speedy-blod på modersidan. Dessutom - vill vi nu komma åt Andover Hall-blodet så vill vi nog gå direkt på källan, dvs. Andover Hall själv (alt. Conway Hall). Ska vi välja något annat än bröderna själva så tycker jag vi ska tänka i helt nya banor. Istället för att lägga största fokus på blodet så kan man istället titta på exteriör och inställning och där försöka hitta något som kompleterat Glamour på rätt sätt - därav mitt huvudspår Raja Mirchi. S.J´s Photo ska enligt uppgift bli tillgänglig på färsk sperma i Sverige och han lämnar väldigt snygga hästar så det skulle också kunna vara ett alternativ. Vill man ha lite franskt är inte Zola Boko helt fel.

2012-11-16 13:04:35 - Tom H

Vi är alla överens om att Noble Victory skulle vara den perfekta outcrossen på Glamour. Men när vi inte vill använda fryst och Andover Hall så tycker jag att om vi ska välja någon Hall-son och "vattna"-ur Noble victory blodet så ska han tillföra något på modersidan. Jag hittar ingen som faller mig helt i smaken även om jag gillar Adrian Chip.

Ston med liknade blod som Glamour har fungerat mycket bra med vilken outcross som helst. Både outcross med American Winner-blod (Credit Winner) och Arnie Almahurst (Enjoy Lavec) har gett stjärnor. Det bästa American Winner blodet vi har är Viking Kronos så en son till honom borde vara ett utmärkt alternativ till Glamour. Att Raja Mirchis mor ger lite extra kryddor i blodskrossningen gör honom mycket intressant. (Äkte outcross med Franskt samt framför allt en återknytning i Hickory Pride/Misty Hanover blodet som finns på Glamours moderslinje)

Annars har vi självklart Enjoy Lavec eller hans son (och Raja Mirchis bror) Lavec Kronos som jag också ser som bra alternativ till Glamour.

Jag hoppas att oavsett vad det blir för val i år att vi får möjligheten att prova med Andover Hall längre fram.

2012-11-16 16:18:57 - Maria

Ni hade kunnat få ett bra pris på Porsche i annat fall , men nu är ju han kastrerad så det gick ju inte.

2012-11-19 20:44:38 - Anders, andersekeby@telia.com, www.ekebygard.nu

Enjoy Lavec: 92-93% dräktighet i år (inkl.skicksperma)
Adrian Chip: Alla ston som betäcktes på stuteriet blev dräktiga (14-15 st.)Dom övriga c:a 25 st också bra dräktighet men inga exakta uppgifter ännu.
Dessa uppgifter är av högsta vikt vad gäller Glamour. Saken blir inte sämre av att dessa står på granngårdarna Hesselby stuteri och Norrby stuteri som använder samma duktiga veterinär (Andreas Sandin) och ger fördelar som korta transporter med Glamour och lite lättare att ha koll och inblick,samt det viktigaste av allt FÄRSK SPERMA på Glamours villkor.
Följer eran debatt med intresse och återkommer om jag har mer fakta eller synpunkter mvh Anders

2012-11-22 19:53:02 - Per-Erik

Jag tycker också att Andover Hall matchar Glamour bäst av de hingstar som ni har föreslagit.
Men det finns även en hingst här i Nybro som skulle kunna vara lämplig (star)Skogans Joker(star) som finns hos stall BMW i Nybro.

2012-11-28 15:34:31 - Lage

Varför tar ni inte Quite Easy U.S. om ni vill ha Andover Hall och färskt???

Lämnar tidiga hästar och bl a de fina kulltopparna MT Harmony,Metior Easy och Sophias Blush......

Blir hårt avlad på Valley Victory, men det har ju visat sig fungera mycket bra. Titta på Formula One!

2012-11-29 13:34:04 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Jag spelar ut ett ospelat kort i denna diskussion. Man kan inte annat än imponeras av alla fina Scarlet Knight-avkommor. Tittar man på hur han lyckats med märrar som har Valley Victory som farfar (som Glamour) så finns det 14 stycken i startbar ålder (3 år och äldre), av dessa har 7 tjänat över 500.000kr hittills: G.H.Nemo, Cruise Speed, Mr Picolit, So Here I Am, Increased Workload, Windshear och Long Night = Starka siffror. Tittat man på samtliga Scarlet-avkommor så är dessa 7 med bland de 25 som hittills tjänat mest pengar av samtliga Scarlet-avkommor = Starka siffor.

Scarlet Knight får bli mitt slutgiltiga förslag alternativt låter vi Anders köra sitt eget race och då blir det nog det naturligaste valet, nämligen Adrian Chip. /Lars

2012-12-03 09:57:28 - Kjell Lindblom

Scarlet Knight är ett alternativ jag stöttar till 100%.
Har tidigare framfört att vi ska testa med honom. Scarlet-avkommor har sin starkaste bit till slut i loppen som bekant.
Glamour hade sin sämsta bit till slut.Jag hoppas och tror att vi får en avkomma med perfekt trav och styrka till slut.

2012-12-12 21:04:44 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Det har dykt upp en ny amerikaimport till Sverige, nämligen S.J.´s Caviar! Han lämnar väldigt fina avkommor, vi i Stall Lagerkrans känner honom bäst som pappa till Mr. Pine Chip. Tittar man på individer e. S.J.´s Caviar och med Lindy Lane som morfar så finns det många riktigt bra! (statistik från Blodbanken) Mythical Lindy 1.09,9 / 4,2Mkr. Adonis B. 1.11,4 / 2,7Mkr. Flamingo Bingo 1.11,8 / 1,1Mkr. Swanderful 1.11,2 / 150.000 USD och ytterligare 4 stycken över 100.000 USD. Detta på 71 avkommor med denna kombination i Blodbanken, dvs 11,2% över 100 TUSD.
S.J.´s Caviar lämnar även väldigt snygga hästar och är dessutom känd för att lämna väldigt ärliga hästar som alltid gör sitt bästa. Känns faktiskt intressant. (Det är Global Farm som äger så kanske vi kan få en bra deal? Jag ska kolla.)

Gällande Scarlet Knight så är det inte säkert att han finns med transportsperma och Anders vill endast låta Norrby Säteri sköta insemineringen som känner Glamour och hur hon fungerar / är.

2012-12-12 21:36:17 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Sammanfattning:
Raja Mirchi - Väldigt intressant, men en första koll gör gällande att han endast kommer finnas tillgänglig med fryst sperma, ska dock fråga personligen om det kommer finnas färsk transportsperma tillgängligt 2013.
Scarlet Knight - Mycket intressant, men en första koll gör gällande att det inte finns transportsperma tillgängligt, ska dock kolla upp det personligen.
S.J.´s Caviar - Känns intressant! Blir en bra outcross och har tidigare inte varit med i "snacket", eftersom den stått i Usa, men nu finns han i Sverige! Lämnar snygga individer med bra inställning.

2012-12-12 21:41:17 - Tom

Sj's Caviar är kanske inte så dumt heller. Swanderful är ju väldigt lik en blivande avkomma till Glamour. Jag gillar också en 4+5 linjeavel på Bonefish plus att den dubbla återkopplingen på Hickory Pride/Misty Hanover är en mycket spännande krydda. Return to the sire the best blood of his mare är ju ett klassiskt utryck. Jag tycker också om att det blir en "ordentlig" outcross. Känns som jag går från kanske inte så dumt till oj det ser riktigt spännande ut med SJ's. :-) Det är ju det här som är kul med Glamour att det finns så många bra spännande möjligheter.

2012-12-13 09:41:48 - Roland

Sj´s Caviar ,Scarlet Knight och Raja Mirchi verkar intressanta, har inte någon djupare koll men Scarlet Night som mitt första val som verkar spännande, det tycker jag. Oavsett val så är jag med på vilket det blir.

2012-12-13 11:08:15 - Kjell Lindblom

Jag vill lyfta fram ännu ett namn nämligen Chocolatier. Såg ni vilket fruktansvärt lopp Corleone Boko gjorde igår på Solvalla. Vilken utstrålning hingsten har.Denim Boko är väl inte så dum eller hur. Om det finns transportsperma eller inte har jag ingen aning om , men jag tycker absolut der är värt att
undersöka detta.

2012-12-13 12:36:09 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Kjell - Gällande Chocolatier blir det lite väl hög inavel (17,19%). Glamour är ju väldigt Speedy-tung (2+3 på Baltic Speed) och statistiken säger att det är "outcross" som gäller för denna typ av ston, dvs. så lite Speedy-blod som möjligt hos hingsten. Chocolatier har ju Valley Victory som morfar och vi ska nog undvika att blanda in ännu mer Baltic Speed-blod.

2012-12-13 23:38:02 - Per-Erik

Mitt förslag till lämplig hingst är (star)Skogans Joker(star) som har travat in närmare 6.000000 kr och som finns hos stall BMW-semin i Nybro. Det finns både färsk och fryst sperma.

(star)Skogans Jokers(star) karriär
Sugarcane Hanover (Elithingst) – Skogsbotösen (Elitsto) e. Utah IX
5.990.094 kr • 1.11,0ak • 1.11,7am • 125 st: 33-17-15
Skogans Joker inledde karriären som
3-åring med fyra segrar. Som 4-åring tog
han steget in som en av årgångstopparna,
bland annat efter seger i försöket till Svenskt
Trav-Derby och en andraplats i finalen,
trots en galopp i början. Han segrade även
i försök till Grand Prix de l’UET.
Han fortsatte sin karriär med storsegrar på
Vincennes och flera gulddivisionslopp. Att
han var hållbar och älskade att tävla visade
han med besked då han som 12-åring
avslutade karriären med nio segrar på
20 starter, där hälften av starterna var i
gulddivisionen!
Både fadern Sugarcane Hanover och
modern Skogsbotösen har blivit utnämnda
som Elitförärvare. Skogsbotösen har
även lämnat Skogans Orlov, *1.12,6k
– 3.306.030 kr samt Skogans Jackpot,
*1.16,1l – 2.065.700 kr. Totalt har hennes
avkommor sprungit in 12,7 miljoner kronor.
Skogans Joker

2012-12-14 00:21:33 - Johan Sjöstrand

Hej! Ska inte lämna några tips men åringen jag köpte på Kriterieauktionen efter adrian chip verkar vara något alldeles extra. Stallet är iaf lyriska. Ville bara säga de eftersom han är såpass ny i aveln och de inte finns så mkt att gå på. Lycka till med valet.

2012-12-16 22:18:36 - Lars Töverud, StallLagerkrans

Raja Mirchi med BLUP 123 kostar 75.000kr /frusen sperma vilket inte funkar
Scarlet Knight med BLUP 119 kostar 72.000kr (kostade från början 32.000kr, förra året 52.000kr) /verkar inte erbjuda transportsperma och funkar inte

S.J.´s Caviar med BLUP 126 kostar 43.000kr /finns med färsk transportsperma
FAKTA:
Brun, född 1998
rekord: 1.10,7a
startprissumma:
12 712 661 SEK
30 starter: 20-2-0
SJ´s Caviar har lämnat totalt sex världsrekordhållare. På 1000-metersbana togs rekordet för 2-åriga hingstar, 11,5 och 3 åriga-ston, 10,4. Han har också lämnat Bold and Fresh, segrarinnan i Hambletonian Oaks 2011, The Lindy Reserve, vinnare av Peter Haughton Memorial 2010 och Fawkes segrare i Kungapokalen 2012. Hälften av hans startande avkommor har segrat på 14,6 eller bättre och 55 stycken under 11,5. Han är även far till avelshingstarna Mr Pine Chip och Mythical Lindy. SJ´s Caviar har en väldigt intressant härstamning med Elithingsten SJ´s Photo som far och med en mycket stark mödernelinje med välkända Lady Ann Reed som modersto.
S.J.´s Caviar har mycket bra statistik på Valley Victory-ston och framförallt med Lindy Lane där 8 av 62 i startbar ålder har tjänat över 100.000 USD

2012-12-17 00:01:14 - Winn, winn@spray.se

Brioni?

2012-12-17 14:03:46 - Lars, StallLagerkrans

Mathias (Stall Jonas Moberg) har hjälp mig med statistiken gällande S.J´s Caviar / Lindy Lane och det är faktiskt hela 12 av de 62 som tjänat över 100.000 USD!

Mythical Lindy, 1.09,9, 4.192.000 SEK (Super Bowl MMFF)
Adonis B., 1.11,4, 2.693.000 SEK (Super Bowl MMFF)
Big And Little, 177.000 USD (Super Bowl MMFF & MMMMF)
Flamingo Bingo, 1.11,8, 1.081.000 SEK (Super Bowl MMF)
A work in Progress, 1.13,0, 917.000 SEK (Super Bowl MMFF)
Eggipus Complex, 130.000 USD (Super Bowl MMF)
Ginger Tree Jimmy, 1.11,7, 848.000 SEK
Special Eddie, 117.000 USD (Super Bowl MMF)
Swanderful, 1.11,2, 785.000 SEK (Inavlad på Baltic Speed)
Ginger Tree Wanda, 105.000 USD
Southwind Nitro, 1.11,5, 715.000 SEK
Kc Cool Caviar, 1.12,7, 702.000 SEK (Super Bowl MFMMFF)

En annan iaktagelse som gjordes var att alla i princip har Super Bowl (och dom som inte har det har annat Stars Pride-blod) i moderslinjen, precis som Laurentius Glamour har, hon har Super Bowl som MMMFF = Mormors morfars far.

Det finns även några andra fina med annat Valley Victory-blod än Lindy Lane:

Hard Livin, 1.10,1, 4.238.000 (Super Bowl MMF)
All about Justice, 1.10,7, 312.800 USD
In Wise As, 1.12,3, 1.908.000 SEK (Super Bowl MFF)
Sevruga, 1.09,6, 1.712.000 SEK (Super Bowl MFFF & MMMF)
Magnum Kosmos, 1.10,4, 254.000 USD (Super Bowl MMF)
Celebrity Katie, 1.12,0, 210.000 USD (Super Bowl MMMF)

Det var dom över 200.000 USD.

Med andra ord kan man lugnt säga att det finns starkt statistiskt underlag för att välja S.J.´s Caviar. Jag tycker även det är bra att han lämnar snygga och framförallt ärliga individer som alltid kämpar in i mål.

(Ps. Lämnar man förslag på andra hingstar så är det bra om man motiverar hingstvalet till aktuellt sto. Gällande Skogans Joker så var han jätteduktig på tävlingsbanan men jag ser inget i blodet som lockar till just Laurentius Glamour. Likadant Brioni, jättefin tävlingsindivid men vad i blodet ska tillföra något speciellt? hur ska det franska blodet knytas ihop med Glamours? och Florida Pro född 1975 tillför inget nytt)

2012-12-17 20:02:52 - Roland

Det blir ett bra val med Sj´s Caviar, tycker jag.

2012-12-18 18:52:32 - Winn, winn@spray.se

Matias (Stall Jonas Moberg) skriver såhär: Jag tror både Adrian Chip och SJs Caviar kan funka bra. Själv skulle jag nog mest sätta plus på Adrian Chip av just dom två, men det är en smaksak. Adrian Chip är ju ännu oprövad, men däremot SJs Caviar har visat att han kan producera bra hästar.

Jag gick igenom SJs Caviar på Lindy Lane-ston och fann 62 i Blodbanken födda senast 2009. 12 av dom eller 19% har tjänat över 100 TUSD. 17 av dom har tjänat över 50 TUSD, dvs 27%. Jag noterade även i samband med genomgången att flera av hans allra bästa avkommor med Lindy Lane som morfar har. SJ´s Caviar/Lindy Lane/Super Bowl eller Super Bowl-son (dvs inte som Laurentius Glamour).

Jag gjorde också en uppdatering på Chocolatier på Valley Victory-ston eftersom Chocolatier är stekhet i Sverige och det kanske är lockande att använda honom (såg även att det var någon på ert forum som tyckte han kändes intressant). I teorin så är han ju rolig på ston efter någon Valley Victory-hingst. Jag trodde själv att han skulle funka jättebra på sådana ston. Dock så har det i praktiken fungerat klart sämre.

Totalt finns det 28 hästar födda senast 2009 som är efter Chocolatier och har Valley Victory eller någon Valley Victory-hingst som morfar (2 har honom som morfar, 21 som mormorsfar och 5 som mormorsfarfar). Bara en enda har tjänat över 100 TUSD och det är Pilgrims Truffles som tjänat 112 TUSD. Ytterligare tre hästar har tjänat över 50 TUSD. Så han ligger alltså på låga 4% över 100 TUSD och 14% över 50 TUSD på Valley Victory-ston. Det KAN ju naturligtvis vara en tillfällighet och kanske får han revansch även på sådana ston i Sverige, men det känns ju ändå inte som speciellt lockande siffror.

Då tror jag som sagt mer på Judge Joe (också e Credit Winner) till sådana ston som Laurentius Glamour. Han är väldigt välstammad, välväxt och verkar lämnat exteriört fina avkommor. Jonas har haft ett antal på sin gård och plussat för hur dom sett ut.

Sedan har du förstås även Scarlet Knight som fungerat väldigt bra på Valley Victory-ston och som är stekhet för närvarande. Fast han är väl också lite knepig att få dräktigt med om jag förstått saken rätt.

Jag tycker också att både Pato och Orlando Vici är jätteintressanta, men dom är med fryst så det kanske faller på det eftersom hon var svår att få dräktig.

mvh
mathias

Här kommer också ett svar från Hans Albertsson som driver sidan travessen@.se

S.J.'s Caviar är en spännande ny hingst på den svenska marknaden. Tror mycket på honom. Ihop med LG skulle han ge en fin 4+4-korsning på Speedy Crown och dessutom en attraktiv y+x-korsning på Hickory Pride. Lindy Lane är godkänd som morfar och Baltic Speed utmärkt som mormors far. Mödernet är bra och totalt ger det 5,5p (6p vid hingstföl) i stampoäng trots att IC:n är lite för hög. (Inte så oroande iom att det är sunda individer och dessutom en återkorsning på Bonefish)
Adrian Chip är inte ett alls lika bra alternativ och ger bara 4p i stampoäng så den går jag inte närmare in på.
Jag förordar ju att använda franskt blod och i det här fallet så hade en korsning med Ganymede varit förträfflig. Det hade gett en återkorsning på Speedy Crown (4+4) i y+x-position ch en bra ICpå 4,4%. Dessutom finns det en potentiell Golden Cross i Buvetier d'Aunou-blod som möter Valley Victory. 6,5 stampoäng vid stoföl och 7p vid hingstföl.
Som jag ser det så är det en delikat valmöjlighet du står inför.

MVH Hans

2012-12-18 22:10:34 - Per-Erik

Vi bör ställa frågan till oss själva, vad för slags individ (föl) vill vi ha. Vill vi ha en travhäst som är väldigt snabb och som håller att tävla i 3-4 år eller en som är ok snabb, uthållig och stark, som håller att tävla i 7-8 år?
Själv föredrar jag det sistnämda.Jag anser att en varmblodig travhäst är som bäst som 7-9 åring.Kallbloden 9-14 år.
Blodbanken har även den sina fel och brister.

Stall BMW-semin i Nybro kan även fixa sperma från Ready Cash till Glamour.
I måndags 20/2 föddes så 2012 års första föl här hos oss. Det blev en liten hingst efter självaste Ready Cash och stolt mamma till denna krabat är Ottens Julia(flower)

2012-12-18 22:32:32 - Lars, StallLagerkrans

Kul, fördelen med individerna ur S.J.´s Photo / S.J.´s Caviar är att dom är väldigt hållbara, utvecklas under lång tid, är väldigt ärliga och tävlar länge.
Ready Cash är en ruggigt fin individ men då är vi tillbaka med problemet med fryst sperma.

2012-12-19 17:10:56 - Stefan

Varken BMW semin eller någon annan kan erbjuda fryst med Ready Cash. Vill man betäcka med Ready Cash får man åka till det stuteri i Frankrike där han står.

2012-12-19 20:06:42 - Anders, andersekeby@telia.com, www.ekebygard.nu

Av ovan nämnda hingstförslag har jag inget emot att åka med Glamour till.
Alebäck:S J`s Caviar =Bra spermakvalitet
Skråmsta:Scarlet Knight=Mera svårbedömd vad gäller kvalitet/tillgång,men jag har både lämnat ston och hämtat sperma med gott resultat (Glamour kan hänga med Annicka som är bokad med Scarlet Knight).

Norrby:Adrian Chip=Hög dräktighetsprocent

Till sist vad gäller Chocolatier så tål det att undersöka hans dräktighetsprocent nogrannt då säkra källor hävdar att den var oroväckande låg senaste året.

2012-12-19 22:37:33 - Per-Erik

S.J.'s Photo/S.J.´s Caviar har ju 100% Amerikanskt blod i sig och inavelsprocenten är 9-10%. Borde vi inte ha mera franskt blod till Glamour för att undvika för mycket inavel till det nya fölet?
Hur är statusen på Glamour och hur mår hon idag ?

2012-12-20 10:33:36 - Lars, StallLagerkrans

S.J.’s Caviar

Whenever I saw Bob Blanton drive SJ’s Caviar in 2001, I always wondered, “Does he know there are other horses in the race?”
Blanton drove SJ’s Caviar with such confidence that he appeared to be competing in a walkover. It seems that as long as SJ’s Caviar stayed between the fences and kept moving forward, he would win.
Winning is what SJ’s Caviar did best. He was the champion 3-year-old of his class in 2002. He won 15 of his 20 starts and almost $1.2 million that season. And he earned all that money despite not being eligible to the Hambletonian or World Trotting Derby.
Blanton had good reason to have confidence in his colt. SJ’s Caviar won three stakes in the first four races of his 2-year-old season. He took his 1:58f freshman mark winning the Pennsylvania All-Stars by 7-1/4 lengths at Pocono.
While he was confined to the Keystone State most of his 2-year-old, SJ’s Caviar got to spread his wings and fly as a sophomore. He won the Dexter Cup at Freehold in 1:56.1, lowering the stake record by 1-3/5 seconds.
That began a 10-race winning streak where he was destroyed his foes by an average of more than four lengths per race.
Since SJ’s Caviar was not eligible to the Hambletonian, the Beacon Course was his personal Hambletonian. And he made the most of it. He started from post nine in his elimination. He was outside around the first turn, worked his way to the front, then sprinted a final quarter in 27.4 to win in 1:53.4.
He was caught first-over a long way in the Beacon Course final, but drew away with disdain to win over Pegasus Spur in 1:54.1.
That was impressive enough, but it was just nothing compared to his next two starts. In successive starts, he won at Pocono and The Meadows, both times equaling Mack Lobell’s 1:54.1 world record for 3-year-olds on a 5/8-mile track. Those miles stand as the fastest ever at those tracks by a trotter of any age.
The Yonkers track proved his undoing as he jumped in the Yonkers Trot, then couldn’t reach in the Kentucky Futurity. He won a Breeders Crown elim, but was fourth in the final.

2012-12-20 16:51:54 - Per-Erik

Zola Boko har ju varit på förslag men den har ju inte tävlat i mer än två år som den gjorde bra men sedan har den varit skadad och blev tvungen att sluta och bli avelshingst. Sådant föl vill man ju undvika att få.Mera Baltic Speed-blod ska vi också undvika att få.

2012-12-20 18:37:35 - Anders, www.ekebygard.nu

Glamour mår bra och har lagt på sej några kilon.Hon har till och med visat lite humör vilket är ett tecken på att hon mår bra.
Skickar över några bilder till Lars framöver samt lägger in på min hemsida.

2012-12-20 20:56:12 - Stefan

När det gäller Zola Boko's skada så fick han en infektion i en led efter en vanlig ledbehandling så han var inte skör eller skadebenägen i sig. Sådant inträffar och är svårt att komma till rätta med. Caramba Hall är en annan som drabbats av det och tvingat sluta tävla.

2012-12-21 00:01:14 - Per-Erik

Zola Boko har ju Franskt och Amerikanskt blod i sig och därmed liten inavelsprocent 2-3%.Däremot Caramba Hall är ju hel Amerikansk och har ju hög inavelsprocent 10-11% och därmed ej lämplig till Glamour.

2012-12-21 10:17:27 - Stefan

Att jag nämde Caramba Hall var bara ett exempel på en häst som är känd som fått avsluta sin tävlings karriär av samma skäl som Zola Boko. Det var inte tänkt som ett alternativ till Glamour även om det inte framgick specifikt.

2012-12-21 21:43:14 - Per-Erik

Glamour har ju 100% Amerikanskt blod i sig och med 17-18 inavelsprocent. Därför bör vi ha en hingst som har Franskt och Amerikanskt blod i sig för att undvika för mycket inavel i den nya individen (fölet). Hingstar som vi har haft på förslag och som jag kan tänka mig som skulle kunna matcha Glamour bäst är Zola Boko,Ready Cash och Skogans Joker(flower)

2012-12-22 00:13:23 - Lars, StallLagerkrans

Som det ser ut just nu är det 80% (Lars 60%, Roland 10%, Tom 10%) av "ägarna" som röstar på S.J´s Caviar. Kjell L (5%) har senast föreslagit Chocolatier, Per-Erik (5%) några olika alternativ men framförallt Skogans Joker. Mats (5%) och Tommy (5%) har inte aktivt deltagit då de brukar följa mitt råd så i slutändan är det nog 90% som förordar S.J.´s Caviar just nu. Som vanligt hos Stall Lagerkrans och Easy KB så är det 80% majoritet som gäller.
Jag kommer titta på möjligheterna att betäcka med S.J.´s Caviar.

2012-12-22 10:17:16 - Per-Erik

Hur kan ni tre komma upp i 80% av rösterna ?
S.J.’s Caviar har ju 100 % Amerikanskt blod i sig med 9-10 inavelsprocent och Glamour har 17-18 inavelsprocent är det så klokt att öka på inaveln till det nya fölet när man i Sverige går mer och mer i riktningen att minska på inavel för att få fram bättre och bättre individer ?
Det är väl ingen panik att välja hingst?

2012-12-26 20:24:41 - Per-Erik

Jag har fått en fråga som jag har missat, hur ska det franska blodet knytas ihop med Glamours? Glamour har 17-18 inavelsprocent och för att minska på inaveln till det nya fölet så är det Franska inslaget en perfekt lösning.

2012-12-27 17:21:52

Hej Per-Erik,

Jag skall först poängtera att jag inte har några ägar intressen idag i Laurentius Glamour.

Laurentious Glamour har en inavels koefficient på underkant 19 % enligt Blodbanken och det är högt. Att tillföra mer amerikanskt blod ger per automatik inte högre inavels koefficent utan det beror på vilket blod man tillför.

Det blod som SJ's Caviar representerar kommer att fungera som out cross i viss mening vilket gör att en eventuell avkomma efter SJ's Caviar och Laurentius Glamour får en inavelkoefficient på underkant 12 %.

Gerenerellt i Sverige har vi en ökande inavels koefficient för varje år även om vi än så länge ligger klart efter den man har i Nordamerika. De amerkanska hingstar och ston vi andvänder är i allt större omfattning närbesläkatde med varandra vilket ökar inavels graden även hos oss. Med tanke på att vi i all större utsträckning blandar upp vårt blod med framförallt fransk födda hingstar så kan ökningen kanske hållas tillbaka. Dock består de hingstar som vi företrädesvis använder från Frankrike till viss del av amerikanskt blod. Den "rena" franska travaren består till ungeför 15 % amerikansk blod och många av de hingstar vi använder därifrån har 40-50 % amerikanskt blod.

mvh Stefan

2012-12-27 21:12:23 - Per-Erik

Hej Stefan!

Jag håller med dig i det stora hela men att få ett nytt föl med en inavelskoefficient på 12% är högt när man kan få mycket lägre inavel med andra hingstar som bara har 2-3% inavelskoefficient som tex Zola Boko,Ready Cash och Skogans Joker och även Sebastian K med han är ju fortfarande aktiv på tävlingsbanan och han har ju sin bästa tid framför sig, så han kan man ju inte räkna med som avelshingst.
Zola Boko gjorde ju väldigt bra ifrån sig de två år han tävlade så jag har tagit till mig det du skrev om att det behöver inte bli ett skört och skadebenäget föl efter Zola Boko som har en inavelskoefficient på 2-3%. Därför tycker jag att Zola Boko är att föredra före andra hingstar till Glamour.
Det finns alldles för många inavelshästar på tävlingsbanorna i dag så man undrar hur dom som avlar fram nya individer tänker(flower)

MVH
Per-Erik

2012-12-28 04:59:45 - Tom Hansen

Jag kan väl inte riktigt hålla med om att en inavelskoefficient på 11-12 procent kan kallas för hög och inte heller att en lägre inavelskoefficient skulle ge en bättre häst. (Scarlet Knight och Viking Kronos ligger nästan på decimalen på samma som ett blivande föl efter SJ's Caviar.)

Däremot så håller jag med om att Ready Cash (om vi i framtiden vill gå för fryst och franskt) skulle vara spännande just för att delar av Glamours blod knyter ihop med det amerikanska blodet i Ready Cash. Sen är Ready Cash en riktigt fin häst också. Ett annat franskt alternativ jag tagit upp tidigare är Offshore Dream som ger en spännande 4+4 både med Speedy Somolli och Joie de Vie. Love You skulle också kunna fungera. Han ger en lätt linjeavel på Speedy Somolli och Super Bowl och har fungerat med Valley Victory-blod tidigare. Love You's far Coktail Jet har ju också Hickory Smoke på moderstammen.

Dock så känner jag att det vore en klart större chansning att gå för franskt istället för de amerikanska hingstar som har mycket bra statistik med liknande blod som Glamours.

2012-12-28 12:39:12 - Per-Erik

Hej Tom!

För mig är 11-12 procents inavel på ett nytt föl för högt som ska prestera resultat på travbanorna. För mycket inavel medför problem i framtiden som tex.Mentala,Sjukdomar och skador. Inavel uppstår när en hästs föräldrar är släkt eller, annorlunda uttryckt, när det finns gemensamma anföräldrar på faders- och moderssidan.
Resultatet av detta är att anlag som tidigare fanns i enkel uppsättning dubbleras (sk homozygotisering), vilket leder till minskad genetiskt variation ökad risk för ärftliga defekter.
Inavelskoefficienten är ett mått på inavel. Denna definieras som andelen genpar hos en individ där båda generna i paret på grund av härstamningen kommer från samma anförälder och beräknas som halva släktskapet mellan föräldrarna. Sjukdomar och skaderisken är också större ju mer inavel det finns i den nya individen. När man avlade fram Glamour så tittade man förmodligen inte på hur hög inavel det skulle bli i henne utan bara att det blev en bra, presterande far Lindy Lane till henne.Nu ser vi resultatet med 17-18 inavelsprocent och en häst med mentala problem.
Då håller du inte hellre med om att 17-18 inavelsprocent är för högt som Glamour har?

MVH
Per-Erik
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)