Blogg

Romme 17/5, Debut

Den här veckan har Valle känts riktigt fin i träningen och gick 2 fina intervaller i backen igår i perfekt stil.

Heidi joggade först lite grann med Valle på stallbacken mellan hagarna innan han fick gå den riktiga värmningen med Jörgen i sulkyn.

Laurentius Valiant

Dom blev lite störda av att vattenbilen var ute och körde men Valle är cool så han brydde sig inte nämnvärt.

Laurentius Valiant

Efter att de rundat vattenbilen fick Valle sträcka ut ganska ordentligt redan i värmningen i ca 4-500 meter.

Laurentius Valiant

Jörgen tyckte han kändes bäst hittills av de gånger han gått för sulky och var nöjd inför start.

Laurentius Valiant

Allt såg även bra ut i defilering och provstart och Valle uppträder lugnt och stabilt. Även starten från spår 2 löste han fint och kom iväg bra och kunde krypa ned i ryggen på ledaren (1) som öppnade 500 på 1.16,0 och sedan 1000 meter på 1.18,5. Ledaren ökade farten ordentligt på slutrundan och i sista sväng var alla avhängda utom Valle som satt i rygg och i slutet av kurvan lyftes ut i 2a-spår av Jörgen. Sista varvet gick på 12,7 och sista 800 avverkades på 11,7. Jörgen petade inget på valle som fick sköta jobbet själv och han såg riktigt fin ut över upploppet och över mål som 2a på 1.15,5 (Vinnaren (1) vann på 1.15,4 vilket är den sjunde snabbaste tiden en 3-åring gjort på distansen i år). Jörgen tyckte han kändes bra hela loppet och som bäst över upploppet så det var ju bra!

 

Efteråt joggade Heidi länge med honom för att transportera bort mjölksyra och sen blev det en härlig dusch. Han var lugn och fin även efteråt och nu hoppas vi att han tar loppet på ett bra sätt.

Laurentius Valiant

Rätt otroligt att gå 1.15,5 i en debut som 3-åring och att det inte räcker till att vinna. Men rent positionsmässigt så blev det ju ett perfekt debutlopp med rygg ledaren och få sitta där så länge man bara vill och sen få lyfta ut och gå fritt över upploppet, det är ju drömscenariot.

Det var 3 ägare på plats och alla satt vid Jörgens buss och fikade och njöt av den fina 2a-platsen i solen efteråt och vi kunde sedan åka hem med ett leende på läpparna.

Tack Jörgen och Heidi för fint jobb!

Laurentius Valiant

 

Jag har letat men inte hittat fler än sex stycken 3-åringar som gått snabbare i debuten som 3-åring 2140 volt. Snabbast är förstås Inti Boko som debutvann på 1.14,2 men då var det med bilstart. Med volt:

Aces High 1.15,0 (samt tre till från samma lopp, bl.a. Kash Brodde)

Maverick Man 1.15,1 (samt Reckless som var 2a i samma lopp)

Divino vann sitt debutlopp på 1.15,5 (samma tid som Valle gick som 2a)

Vinnaren i Valles lopp räknas inte med då den startat 1 gång redan.

Någon som känner till någon mer?

I år är han dessutom den 8e snabbaste 3-åringen överhuvudtaget på distansen:

Till Start, Ro 17/5

Idag anmälde Jörgen Laurentius Valiant till start! Debuten sker på Romme på fredag med Jörgen i vagnen från spår 2 på 2140 meter volt. Loppet är öppet för svenska 3-åringar som tjänat högst 25.000kr.

1. Fire of Noa, h3, e. Triton Sund/Varenne (Wes Ni) Finns fart men galopprisk 75%

2. Laurentius Valiant, h3, e. Orlando Vici/Lindy Lane (Wes Jö)

3. Sally´s Love, v3, e. Love You/Running Sea (Elv Jo), Knäcktes av 18-tempo NEJ

4. Exotic Muscles, h3, e. Muscles Wiking BR/Figaro de Taloney (Ten Fr) Auktionspris: 100.000kr. Vet inte så mycket om. OJA i sulkyn.

5. Will I Am, h3, e. Scarlet Knight/SJ´s Photo (Wit Le) Rejäl, inte så speedig än. Med bland de 3.

6. Livi Othelia HM, s3, e. SJ´s Caviar/Andover Hall (Wal Fr) Ofräsch i debuten i vintras. Banjobb 18,5 sådär, Körs nog snällt nu.

7. Confess To None, h3, e. Pastor Stephen/Credit Winner (Ced Mi) Auktionspris: 45.000kr, Inte fräsch i debuten i vintras (mot 6). Nja.

8. Twilight Angel, s3, e. Russel Hill/Yankee Mustang (Car Ba) Utfyllnad

9. Ies Signe, s3, e. Zola Boko/Spotlite Lobell (Wal Fr) Provlopp 1.21, kval 1.19, Jepson upp. Med bland de 3.

10. Back Burner Girl, s3, e. Pilgrims Taj/Yankee Glide (Str HR) Mamman tjänade 500.000kr, liten merca, gick 16/1700m e. galopp i debut. Farlig på speed.

11. Ondobe, s3, e. Micro Mesh/Adams Hall (Sve Bi) Utfyllnad

12. Athesist, h3, e. Pastor Stephen/Spotlite Lobell (Lin Ma)a, Inte alls tokig bakom Westholms Strong Heartbeat på Lindesberg. Läget-, med i striden.

 

Klarar (1) starten så känns den som spetsfavorit i första läget. 

(5), (9), (10) och (12) samt (1) om den står på benen är de jag ser som lite mer riktiga hästar. Witasp verkar nöjd med (5) Will I Am, och det känns som att han kommer köra ordentligt denna gång. (9) kommer dyka upp där framma, Jepson kör med självförtroende och kommer sitta i 2a-3e utv. nånting och gå för fullt på upploppet. (10) speedig, om det blir lite överpace och hon får gå med i ryggar kommer hon gå fint på upploppet. (12) gick bra på Lindesberg och går förstår framåt med det loppet i kroppen, dyker upp där framme nånstans även denna gång.

Blir spännande att se Valle i tävling. Han är i mina ögon bästa hästen i gänget (färgad som ägare förstås) men det är debut och han ska få ett fint lopp serverat av Jörgen denna gång. Det viktigaste är att komma igång, att Jörgen får känna att allt känns perfekt och att Valle får en bra upplevelse och får gå över mål och känna sig stark och morsk,  inte att vinna till varje pris då säsongen är lång och det förstås finns större uppgifter att sikta på senare på säsongen.

Jag kommer vara på plats, är det fler som ämnar att åka till Romme och behöver biljetter så säger ni bara till. Själv åker jag från Stockholm 14.30 om någon vill åka med.

 

Banjobb, Ro 30/4

Idag var Jörgen Westholm in med 13 hästar för banjobb inne på Rommetravet, bla. då Laurentius Valiant som gick i lag med Iron Ant.

 

De körde 1.18,5/2100m (19-tempo i ett varv och 18-tempo i det andra) och Valle kändes väldigt stark på det, mycket krafter kvar i mål. Jörgen var iofs inte supernöjd då han var lite stegig emellanåt, men Jörgen känner att det är en ren balansgrej så han tyckte att han var startklar nu och kommer nu börja leta efter ett lopp att göra debut i. Från sidan tyckte jag det såg riktigt bra ut.

Laurentius Valiant

Laurentius Valiant

 

Banjobb, Ro 4/4

Idag var Jörgen Westholm med ett gäng hästar in til Romme för ett banjobb och med bland dem var Laurentius Valiant.

Jörgen körde idag 19/2100 meter och på det kändes han riktigt stark och rejäl. Han känns nu startklar men innan det blir debut kommer Jörgen finslipa lite hemma på gården och dessutom prova någon ny balans för att få tlll det allra sista så det är perfekt när vi börjar tävla.

Valle kommer gå sin normala tunga träning tills Jörgen och Valle är redo för debut, bör inte vara allt för långt bort nu alltså.

 

Banjobb, E 21/2

Uppdatering onsdag 27/2:

Idag har Nicolas, veterinären, kollat upp Valle som var haltfri idag. Visade inget på böjprov och bara för säkerhets skull röntgade man honom. Ingenting på röntgen heller. Det enda lilla man kunde hitta var att han var lite öm i hoven höger bak och det kanske är så att han är inne i en växtperiod då han är lite överbyggd. Inga behandlingar, så han får vila den här veckan sen återtar man träningen igen nästa vecka. Jörgen kör ett snabbjobb med honom i slutet på nästa vecka för att känna att allt är okey, sen är det bara att köra på igen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

Vi har nåtts av bra rapporter från team Westholm under vinterträningen där Valle gått mycket tung träning hemma på gården. Jörgen tycker han har känts jättefin. Under torsdagen var det dags att känna på Valle i ett banjobb som skedde på Sundbyholm i Eskilstuna (Romme stängt).

Först var de ut i bakvarv och värmde upp i många långsamma varv, körde till lite snabbare i 1600m i bakvarv innan de skrittade ned och till boxen för lite vila i ca 30 min. innan det var dags för ett sulkyjobb.

Jörgen hade med sig 17 hästar in och körde fort med och det var full fart mellan byten av hästar, selning, duschning, vagnsbyte, kuskbyte mm... Bra organiserat och allt flöt på perfekt.

Valle kom ut och gick jobb med erfarnde Actual Star (6 år / 482.000) med tanken att Valle bara skulle följa med i rygg hela vägen. Film:

 

De körde 1.21 full väg och Valle kändes stark men tyvärr såg det inte perfekt ut i travet som inte flöt på riktigt som det skulle. Jörgen får kolla upp honom med veterinären veckan som kommer så får vi se vad som stör honom för dagen.

Ett litet bakslag men det får man nästan kalkylera in att det blir någon gång. Nu får teamet kolla upp honom och så kommer de igen laddade till tänderna.

 

Solvalla 4/12 (k)

Idag var det alltså dags för Laurentius Valiant att genomföra sitt kvallopp. Heidi stod och förberedde Valle när jag kom till Solvalla och han såg lugn ut men samtidigt på tårna. Han är nyfiken och vill vara med och följer allt med intresse.

Lugn och fin inför och under värmning, lastbilar, skyltar, traktorer eller vad det än månne vara bekom honom inte överhuvudtaget. Han joggade runt på landets huvudbana som om han inte gjort annat.

Han skötte sig fint i volten och kom iväg fint i kvalloppet och Jörgen körde behärskat och öppnade i 1.24-tempo och körde sen 1.20 i 1000 meter mitt i loppet. Pasi Aikio hade också en 2-åring med i loppet, som nog är en ganska bra häst, och som Pasi ville gasa lite med till slut och Jörgen  brydde sig inte så mycket men Valle ville inte släppa förbi sig någon så han sträckte på sig och avslutade 1.16 sista 500 med fortsatt pigg uppsyn efter mål. Valle klarade kvalloppet genom att komma i mål på 1.20,2 (kravet för 2-åringar är 1.28,0).

Järgen var mycket nöjd med honom och han skötte sig så bra som Jörgen förväntat sig. Nu blir det lite återhämtning och sen är det bara att träna på nu under vintern och sen om allt flyter på som det ska så blir det debut när vårsolen börjar kika fram.

Jag filmade lite idag och här nedan ser ni det jag fick ihop:

 

Här kommer Solvallas officiella video:

 

Fler bilder hittar ni under "Galleri Valiant"

 

Till kval, S 4/12

Förra veckan var Jörgen Westholm in till banan och körde ett banjobb med Valle. Han löste det på ett fint sätt, utvändigt om en annan 2-åring travade han 1.25 full väg och kändes redo för kval enligt Jörgen.

Så nu är det dags för kval vilket sker på Solvalla på tisdag 4/12 klockan 17.00.

1. Troublemaker Face, v3 e. Kiss Francais, Många syskon där ingen stuckit ut ur mängden, väldigt galoppbenägen och verkar bl.a. inte gilla stänk. Vunnit kvallopp på 1.15,9 från ledningen.

2. Xanthis Millpon, v2 e. Federal Flex, bra mormor (1,5Mkr), mamman kom ej till start men är syster med Leo On Line (1,7Mkr). Gått premielopp på 1.29,3

3. Laurentius Valiant, h2 e. Orlando Vici

4. Rumex, v5 e. Marion Mad Money, Har varit igång ett par gånger men verkar inte ha hållit då det gått långt mellan de olika kvalloppen. Kan säkert gå 1.18 utan problem.

5. Viking Brodde, v3 e. Muscle Hill på bra mamma (800.000). Kostade 600.000kr på auktion. Tränas av Timo Nurmos och då kan den säkert gå snabbt i ett kvallopp.

6. Berberis, h2 e. Jocose, mamman (300.000) syster med Rokkakudo som vann Kriteriet. Pasi aikio tränar. Känslan är att den är bra.

7. Twombly, v4, e. Quite Easy US,klassisk svensk stostam (Minerva). Har startat och var 2:a på 16,9aM i sin enda start hittils.

8. Dodge Laday, v3 e. Andover Hall / Lindy Lane (= bla. Nuncio). Tränare: Reijo Liljendahl

 

Jörgen kommer inte pressa Valle nånting utan han kommer få knata på i ett lagom tempo för att lära sig vad det handlar om och att få träna på att vara inne på tävlingsbanan.

 

Delägarlista kommer finnas i stallbacksentrén (Easy KB-Stall Lagerkrans / Laurentius Valiant). Delägare + en gäst kommer då in på stallbacken. Värmning lär ske strax före kl.16.

 

Joggat + film

Var och besökte Valle och fick se skötaren Heidi vara ute med honom i vagn och jogga några varv på banan. Det var lite bistert och hade kommit lite snö och banan var inte preppad, men han fick jogga på lite.

Laurentius Valiant

Han har fått jogga i ett par veckor, dvs. inga snabbjobb, då han är inne i en växtperiod eller nåt. Men han är pigg och glad, men supersnäll och vill bara att man ska stå och klia på honom.

När han kom till nya stallet (Kängsbo) försökta han brösta upp sig som den hingst han är men då sa Odin Tabac till och sa att kom inte här och kom - här är jag The King. *Skratt*

Och nu när det blivit kallare i luften så går allt jättebra, han går tom. med en kompis i hagen fortfarande, så det är skönt så länge det funkar.

Jag fick med lite joggning på film också:

 

Tränar fortsatt starkt

Idag hade Jörgen Westholm öppet hus och bl.a. visade han upp lite 2-åringar på banan i ett träningsjobb där dom först värmde upp i några varv och sen gick de lite intervaller på banan, Valle i 1.25-tempo eller kanske strax där under. Såg bara bra ut och Valle löser alla uppgifter enkelt.

Jag filmade och så här såg det ut:

 

Blandad träning +

Jag var idag upp till Jörgen Westholm och hälsade på Laurentius Valiant och fick se honom träna. Han går blandad träning, i sand, intervaller, backträning mm och gör allt precis så bra som man önskar.

Idag gick han intervaller i backen efter att ha värmt upp på banan i några varv. Träningspasset finns sammanfattat och filmat i nedan video:

Han ser riktigt fin ut!

Han har verkligen utvecklats kroppsligt de senaste månaderna, han har växt i fint i kroppen och ser ut som en vuxen hingst nu (han är lite hingstig, men vi hoppas det lugnar ner sig när det blir lite kallare, men han är supersnäll att hantera.). Han har fått den där kroppen som man kunde ana sig till som bebis och som gjorde honom så intressant att köpa. Vi har ju alltid gått mycket på utseende och exteriör och den här är ett riktigt praktexemplar.

Och vad som är ännu roligare är att precis lika bra som han växt i kroppen sköter han träningen enligt Jörgen. Jörgen är supernöjd med honom och han har gjort precis allt så bra som man bara kan önska. Han har gått några intervaller i 1.28-tempo som snabbast på trögsprunget träningsunderlag, med lätthet.

Jörgen funderar på att kvala honom innan vintern. Inte för att det är aktuellt med 2-årsstart men det kan vara bra med ett lopp i 1.21-1.22-tempo innan det är dags för vinterträningen och framförallt att få göra det på en fin bana innan vintern sätter klorna i oss för man vet aldrig hur våren blir. Då kan det vara skönt att ha kvalet avklarat för då kan man enklare och snabbare komma igång och tävla när våren kommer.

Hittills måste vi vara supernöjda och nu följer några riktigt spännande månader för att se att utvecklingen fortsätter på den inslagna vägen. Och det skulle ju vara kul för alla delägare att få se ett försmak av honom på tävlingsbanan i ett kvallopp i höst, för som Jörgen så - den här måste ni förstås premiechansa!