Blogg

Solvalla, 10/9

Det var ingen bra dag för Laurentius Valiant idag. Han fick inte travet att stämma överhuvudtaget. 

Oskar J´s kommenta efter värmningen var "Vilken fart det finns i honom, dock bryter han lite i kurvorna." Hörde jag rätt på atg live så avslutade Oskar J 13/400 meter i värmningen.

I loppet såg man redan från start att travet inte flöt på som det ska och ju längre loppet gick desto sämre blev det och 1000 meter kvar blev det galopp och ekipaget utgick. Oskar J hade ingen aning om vad som var galet, han var orytmisk rakt igenom.

Jörgen själv kollade igenom honom dagen efter utan att hitta något och det ser inte ut att finnas någon sjukdomsbild heller med blotta ögat.

Valle fick gå ett jobb på rakbanan igår fredag och han kändes klockren, det fanns ingen som kunde ha något att erinra på stilen i det jobbet. Mycket märkligt, men någonting är det förstås som är galet, så veterinären kommer få gå igenom honom grundligt och Jörgen kommer också begära ett boreliatest. Borelia kan ju bete sig lite lurigt... man blir öm i kroppen och det kan komma och gå lite fram och tillbaka och det kan också ömma på olika ställen vid olika tillfällen.

Jag var uppe idag och gav Valle lite stärkande morötter och fick en pratstund med Jörgen som berättade ovan samt även la till att det kan ju också vara så att Valle är inne i en växtperiod och har värk pga. av det (ofta tar ju kroppen chansen att växa när man tar det lugnt vilket Valle fick göra iom behandling och förkylningen)

Fortsättning följer.....

Till Start, S 10/9

Efter lite rundsmörjning efter uttagningesloppet till E3 där han galopperade och en kortare förkylningsperiod så har han gått några jobb och känns fin så nu är det dags för start igen. Det blir på Solvalla på tisdag 10/9 och det är tänkt som ett prepareringslopp då det en vecka senare är uttagning till Svenskt Travkriterium som har varit årets stora mål.

Inte helt optimala förutsättningar inför tisdagens lopp alltså, och meningen är att detta lopp ska flytta fram Valle i form till uttagningsloppet och skulle han lyckas ta sig till final då kunna vara i riktigt fin form.

Loppet på tisdag ingår i Kriteriserien, går äver 2140 auto och har 100.000kr i 1:a pris. Det är det klassiska Gay Noons lopp som förra året såg Campo Bahia som segrare och som därefter alltså gick ut och vann uttagningsloppet och sedan blev 2:a i Kriteriet. Det brukar krävas en 13-tid för att vinna loppet och på förhand ser det inte ut att vara Den klassen på loppet i år.

 

1. Heads Down (Mel St), Tidsrank: 14,8, inte varit märkvärdig så långt

2. Brake Cooling (Mel St), Tr: 13,9, märkbart förbättrad 2 senaste, snabb ut!

3. Global Annuity (Unt Pe), Tr: 14,0, verkar hygglig, plats?

4. Laurentius Valiant (Wes Jö), denna gång med OJA i sulkyn (JW avstängd)

5. United Broline (Båt Sv), Tr: 15,1, snabb ut

6. Bear A Perfection (Osc Ji), Tr: 15,0, inte imponerat

7. Solo Flight (Mel St), Tr: 14,5, hygglig men ingen stjärna

8. Secret Avenue (Dou Ju)a, Tr: 15,9, ute på djupt vatten

9. Taxi Out (Mel St), Tr: 15,2, jagar så fin peng som möjligt

10. Dominic Wibb (Kol Ad), Tr: 14,4+, 3e starten!, stor, långbent, talang

11. No Pressure (Goo Bj), Tr: 15,0, var 3a när Valle vann, plats igen?

 

Jag ser 2-3-10 som de värsta motståndarna till Valle i det här loppet. Jag ser inte att någon av dom är någon riktig stjärna. (10) Dominic Wibb är förstås inte synad helt och hållet än, den ser inte ut att vara den speediga sorten så Adrian lär nog sända framåt om det lugnar ner sig för att ta dödens.

Ledningen tar (2) Brake Cooling och Jorma brukar väl inte släppa och köra på chans så ofta? I övrigt är (5) United Broline också ganska snabb ut bakom bilen.

Hoppas Valle får en fin resa och går med full fart över mål, gärna topp-3, då skulle det kännas väldigt bra.

Jag är på tjänsteresa och kommer inte kunna närvara på Solvalla men försöker se loppet live på atg. Delägarlista finns så alla som vill kommer in i stallbacksentrén.

Joggar lite

Var uppe och hälsade på hästarna idag och Valle stod i sin hage och njöt. Han fick lite morötter och kärlek och sen sprang han och visade upp sig, jag fick en sån bra video på honom men råkade av misstag radera den.....

men några fina bilder fick jag iallafall.

Laurentius Valiant

Han var också väldigt nyfiken på Tarzan.

Valle & Tarzan

Han har småjoggat lite den här veckan och from nästa vecka blir det full fart på träningen igen och jag återkommer med info därefter. Trevlig helg!

Bergsåker E3, 4/8

Vi kom upp lagom till att Jörgen skulle ut och jogga Valle på banan. Det såg lugnt och fint ut. Valle fick också prova att följa med bakom bilen ett par gånger och det såg också lugnt och fint ut.

Laurentius Valiant

Jörgens plan från start var att försöka komma ned ett hack i banan då det var ett par startsnabba hästar innanför från start och kanske kunna få typ 2a utvändigt.

Tyvärr missade jag den riktiga värmningen då vi då satt och käkade och inte såg att Valle var ute på banan, vilket han var lite tidigare än normalt denna gång.

Allt såg bra ut i provstarten och Valle såg lugn och harmonisk ut.

Jörgen och Valle kommer iväg bra och ser ut att få 2a utvändigt när (5) brakar till ledningen med (1) i rygg och (2) utvändigt vilket hade givit storfavoriten (6) 3e utvändigt. (ledaren öppnar 1.10/500).

Men direkt i första sväng känner Jörgen att Valle inte får travet att stämma för dagen, Valle bryter nedåt och Jörgen får helt enkelt ta ned honom på innerspår för att ge honom en så snäll resa som möjligt och dessutom lite lättare att hålla ihop travet i svängarna på innerspår. Valle öppnar första 600 metrarna på 1.11 och följer alltså med i 3e invändigt med (1) framför sig.

Ledaren (5) öppnar först 1000 på 12,3 och sen får vi se en vass avslutning av storfavoriten (6) som lätt brisar undan till seger på 1.11,6. 5-1-4 följer med där bakom till final. (2) orkar inte sista biten efter dödens hela vägen.

Valle tappar travet allt mer på sista bortre och in i sista sväng. Galoppen är oundviklig men fram tills dess går Valle 12/1200 meter. Jörgen sa att han var inte trött utan han kändes stark men han fick inte travet att fungera i de här snabba farterna helt enkelt och det blir ett besök hos veterinären.

Redan dagen efter, på måndagen, så gick veterinären igenom Valle. Han hittade lite grann och fick behandla honom så nu blir det vila i nån vecka, jogging i en vecka och så får vi se hur det går vidare därefter.

Nästa stora uppgift är ju uttagningslopp till Svenskt Travkriterium på Solvalla 17/9 men innan dess lär det säkert bli något lopp men det får vi återkomma om.

Till Start, B 4/8

Dags för Laurentius Valiant att ge sig in i hetluften. Nästa start sker i uttagningsloppen till korta E3 på Bergsåker 4/8. Det blir 3 uttagningslopp där de 4 första i varje lopp går vidare till final. Finalen går på Örebro 17/8 med 1.000.000kr till vinnaren.

Jörgen tycker han känns väldigt fin och att han trots få lopp i kroppen ändå har fått mycket jobb och tempo i sig och att han är väl förberedd för att ge sig ut i tuffare omgivning.

Valle startar i lopp 4 (GS75-1) på söndag och startlistan se ut som följer:

1640 auto:

1. Matadoren Eme (His Jo)a, Pet To, Tidsrank: 13,3, Startsnabb

2. Karat Band (Lin Åk), Tr: 13,6, problem i sista sväng 2 senaste, Startsnabb+

3. Laurentius Valiant (Wes Jö)

4. Rally Hans (Lun Ca), Ohl Ul, Tr: 13,9, ej startsnabb

5. Usain Töll (Zuk Ad), Söd St, Tr: 13,9+, 12 s/700 i debut, 4e starten nu, s-snabb

6. Global Adventure (Båt Sv), Adi Er, Tr: 11,3, startsnabb, inte 100 i stilen

7. Orongo (Lin Pe), Eri Ul, Tr: 15,3, startsnabb

8. Leon Zon (SPP), Eri Ki, Tr: 14,0, ej startsnabb

9. Brake Cooling (Mel St), Kon Jo, Tr: 14,1, startsnabb, men bakspår

 

Programmet rankar: 6-2-5-9

 

Jag håller (2) Karat Band som den troliga spetsfavoriten i folks ögon på förhand. Jag skulle tro att tipparna räknar med Karat Band i spets och att han släpper till favoriten (6) Global Adventure så snart den kommer och ställer en fråga om att få överta. Det är debut bakom bilen för Valle och vi får se hur det ser ut när Jörgen testar innan tävlingarna, men Valle är rapp i benen hur som helst och han fick ju ett perfekt läge bakom bilen.

Normalt får man ranka loppet: 6-3-2-1. outs: 5

De två övriga loppen rankar jag

Lopp 6: 2-7-1-10

Lopp 8: 8-3-5-6

Jag kommer inte skriva så mycket om Valle, taktik mm. här på hemsidan utan det kommer vid behov ut via sms. (Vill ju inte bjuda konkurrenterna på något)

Jag kommer fylla på med officiell information från medierna vartefter.

Jag åker förstås upp till Sundsvall, och hoppas vi ses så många som möjligt där! Delägarlista finns i stallbacksentrén så alla (+1) kommer in. // Lasse

 

 

 

Rättvik 22/7

Regnigt runt om i landet men på Rättvik sken solen på oss, varmt och skönt. Riktigt kul med många delägare på plats och Valle var på gott humör och sprang gärna och visade upp sig i solen på Rättvik.

Laurentius Valiant

Många fler bilder i "Galleri Valiant".

Jörgen var först ut och joggade några bakvarv och en halvtimme senare så körde han ett rätvarvsheat och allt så bara bra ut. Jörgen var nöjd.

Provstarter och förberedelserna var finfina och allt såg bra ut inför start.

Laurentius Valiant

I volten var Valle nöjd men i samma sekund som "kör" går så blir han lite ivrig och vill iväg. Jörgen räddar nästan upp det men så kommer hästarna breve upp och då nyper Valle i galopp. Han galopperar 99 meter och ställer sig sedan och Jörgen kör ett rejält jobb med honom bakom fältet. Jörgen hade 14/1800 meter på sin klocka (Jag fick 13/1200 meter på min) och Valle kändes enligt Jörgen bättre än nånsin och Valle såg jättefin ut med spända linor över upploppet och får med sig en 4e plats värd 12.500kr. Vann gjorde Matadoren Eme på 1.14,7/2160v och Valle kom i mål på 1.16,9g/2140v.

 

Laurentius Valiant

Jörgen var jättenöjd med hur han kändes och galoppen får vi stryka ett streck över och glömma. Han känns stark och fin så det är bara att ladda om för nya uppgifter. Jörgen skulle köra ett jobb med honom senare i veckan och känns allt bra då så väljer Jörgen ut nästa uppgift för Valle efter det.

Känslan är att det blir en spännande sensommar & höst.

 

Till Start, Rä 22/7

Det blev start i Rättvik 22/7, jag var lite orolig då det var väldigt dåligt anmält (5 hästar) men det kom med 2 hästar till sista 5 minuterna.

Loppet är för 3-åriga som tjänat 25.001-300.000kr, tillägg v.v. 100.001kr med 50.000kr i 1a pris.

2140 volt

1. Will I Am h3 Wit Le, 5:0-1-1, Tidsrank: 16,5. Var långt efter Valle i Romme

2. Laurentius Valiant h3 Wes Jö, 2:1-1-0

3. Beluga Winner v3 (Hjo Ma)a RNS, 5:0-1-0, 13,5 s/1000 i 3e spår och sedan dödens från 500 kvar näst senast, styggt lopp i spåren även senast och stumnade tidigt på upploppet då = 2 tuffa lopp i rad. Ej startsnabb

4. Papaya Roadrunner s3 Fri Ka, 5:1-1-0, Tr: 18,0, jagar pengar

5. Goodwin Cass s3 Iva Je, 11:1-0-0. Tr: 18,6, jagar pengar

2160 volt

6. Matadoren Eme h3 (His Jo)a ToPe, 6:1-3-1, Tr: 15,4, enda motbudet

7. Secret Avenue h3 (Jos Do)a, 13:0-1-1, Tr: 17,7, jagar pengar

 

Jag tror Leif Witasp har siktet inne på att försöka hålla ledningen och släppa till Jörgen, Jörgen kommer kunna ta det lite piano och bara glida fram och överta för den respekten har dom nog redan för Jörgen/Valle.

Dom andra tror jag kommer rada upp sig på innerspår för jag tror inte (3) RNS tar en tidig dödens efter att hästen har gått 2 tuffa lopp i spåren de senaste gångerna.

Kvarstår gör då (6) Matadoren Eme och att han antingen ska kliva fram i dödens och kliva förbi Valle, eller låta Valle bestämma för att sedan speeda ner honom det ser ut som en väldigt svår uppgift, det är ändå 20 meter tillägg och sedan ska han gå i 2a spår i några kurvor men han är såklart solklar 2a i rankingen och den som Jörgen får hålla koll på under loppet.

En kul story var att Matadoren Eme var ute på Kriterieauktionen 2017 (som då begav sig ute på Wenngarn) och jag tipsade Jörgen om att han borde kika på honom (men eftersom det fanns lite exteriört att önska på honom var det inget för Jörgen), men så här skrev jag efter auktionen:

Jag var ute och kikade på ett antal utvalda hästar ur katalogen samt på hästarna som rörde sig i området rent allmänt.

Torsdagen var en besvikelse även om hästarna 96, 99 och 119 var helt okey så var det ändå något med var av dem som inte föll mig i smaken.

Den outsider som jag hittade var 39 Matadoren Eme (Super Photo Kosmos - Busan Eme e. Alf Palema)

som hade en otrolig utstrålning. Han hade ett väldigt fint självförtroende och när han rörde sig på området så var han "kung". Rent exteriört fanns det lite att önska både i överlinjen och i framstället men min känsla är att det kan vara en spännande individ. Såldes för 70.000kr och kan vara ett fynd.

Och att det var ett fynd får man väl påstå nu, redan insprunget över 200.000kr - dessutom i amatörregi.

Jag åker förstås upp till Rättvik och hoppas vi ses så många som möjligt där!

Solvalla 2/7

Efter en regnig förmiddag så sprack det upp mer och mer under eftermiddagen och på kvällen var det riktigt härligt väder.

Valle var först ute och joggade lite lätt på banan

Laurentius Valiant

och kom sedan ut i en riktig sulky och gick en riktig värmning där Valle fick sträcka ut ordentligt i några hundra meter.

Laurentius Valiant

Allt såg bra ut och Jörgen såg mysigt nöjd ut. Enligt Heidi var Valle lugn och fin och avslappnad inför loppet.

Laurentius Valiant

Det blev en återkallad start där Jörgen och Valle prickade starten perfekt. I den giltiga var de något för tidiga så Jörgen fick ta upp lite precis innan start men kom ändå iväg fint och kunde gå ned till spets in i första sväng (kanske något snävt) och öppnade 500 på 15,6 och 1000 på 17,2 och hade då (2) favoriten utanpå sig.

Jörgen och Valle avslutade sista varvet efter 13,5 och runt 12 s/600. Örjan försökte gjuta mod i sin häst och kröp ned i rygg i sista sväng för att komma i förnyad attack på upploppet men Valle höll enkelt undan för egen maskin och Jörgen kunde sitta still och låta Valle sköta jobbet in i mål som 1a på 1.15,4/2140v.

Laurentius Valiant

Många delägare på plats som fick njuta av glädjen att kliva in i vinnarcirkeln.

 

Det ser ut att kunna bli en spännande höst och nu är det bara att låta Valle få lite mer erfarenhet och jobba vidare. Känns allt bara bra här efter loppet så startar vi på, han står ju bra inne i klassen "högst 100.000kr" nu.

 

Ps. Vi fick ett hederspris (400kr på Solvallas restaurang) som jag sparar, kanske vi kan få något till under året, så tar vi en gemensam middag på Solvalla någon tävlingsdag.

Till Start, S 2/7

Laurentius Valiant är nu redo för ny start vilket kommer ske på Solvalla på tisdag 2/7 i ett 3-åringslopp för hästar som inte vunnit eller tjänat mer än 25.000kr (70.000kr i 1a pris).

2140 volt

1. Rotate (Mel St) h3 Scarlet Knight, 12,8 s/700, Tidsrank: 16,5

2. Again Kronos (Red Da) h3 Muscle Hill, mycket fin! 10,5 s/500 i kval, 13,3 s/1000 i debuten med 10,5 s/600, Tidsrank: 15,5. Hästen att slå.

3. Sergei (Osc Ji) h3 Sergei Hanover 17 s/1000 i kval, sådär, Tidsrank: 17

4. Digital Service (Mel St) h3 Super Ph Kos, inte givit ngt intryck än, Tr: 17

5. Already Gone (Osc Ji) v3 Aparfect Yank, 15 s/1000 på kladd, galopprisk, Tr: 16,5

6. Galileo Am (Röc Bj) h3 Muscle Hill, lite krafter kvar senast, Tr: 16

7. Laurentius Valiant (Wes Jö) h3 Orlando Vici

8. Whispering Angel (Röc Bj) v3 Zola Boko, 18 s/1000, 17 s/500, Tr: 17,5

9. Xerxes Millpond (Vik Jo) v3 Federal Flex, 17 s/1000, flegmatisk, Tr: 16,5

10. No Pressure (Goo Bj) h3 Love You, 17 s/1000, imponerade inte, Tr: 17

11. Gassin Am (Wal Fr) h3 Scarlet Knight, Jämt 17-tempo, Tr: 17

12. Billie Holiday (Ric Su) s3 Top Billing, lite fast senast, Tr: 17,5

 

Intrycksmässigt så är (2) Again Kronos 1a i det här loppet. Riktigt snygg och kan verkligen springa. Daniel körde i 10-fart sista 500 i kvalet när han begärde lite av honom och i debuten gick han 13,3 sista varvet med 10,5 sista 600 men nådde ändå inte ledaren. Är hästen att slå för den som vill vinna.

Nämner också (5) Already Gone som gick fint på kladdig bana, men som jag tror att det är stor galopprisk för från start samt (6) Galileo Am som hade lite krafter kvar senast och har ett fint utgångsläge, Röcklinger nöjd med honom.

(1) Rotate är nog Melanders bästa i loppet, avslutade fint senast och Melanders hästar brukar ju bli bättre och bättre för varje lopp och helt plötsligt kan de slå till med en toppprestation, så varning från fint läge.

Måste väl också nämna (11) Gassin Am som drog i jämnt 17-tempo senast med fick se sig slagen sista biten av Linderoths fina häst.

Vår egen (7) Laurentius Valiant blir det spännande att se igen efter sin fina debut. Spåret gör att det blir svårt att veta vart han hamnar efter start, men loppet ser lite ojämnt ut och någonstans bör han nog kunna hitta ned, kan det bli (2) i ledningen med (1) i rygg, (6) i dödens med Valle i 2a utvändigt så ska det nog kunna bli en fin slant även denna gång!

(9) Xerxes Millpond ser ut att var en flegmatisk typ som ser ut att kunna en del, men säkert behöver fler lopp i kroppen för att få upp farten.

Vi ses på Valla! Delägarförteckning finns i stallbacksentrén så dom som vill komma och kolla kommer in på stallbacken. (Stall Lagerkrans - Easy KB - Laurentius Valiant)

 

 

Romme 17/5, Debut

Den här veckan har Valle känts riktigt fin i träningen och gick 2 fina intervaller i backen igår i perfekt stil.

Heidi joggade först lite grann med Valle på stallbacken mellan hagarna innan han fick gå den riktiga värmningen med Jörgen i sulkyn.

Laurentius Valiant

Dom blev lite störda av att vattenbilen var ute och körde men Valle är cool så han brydde sig inte nämnvärt.

Laurentius Valiant

Efter att de rundat vattenbilen fick Valle sträcka ut ganska ordentligt redan i värmningen i ca 4-500 meter.

Laurentius Valiant

Jörgen tyckte han kändes bäst hittills av de gånger han gått för sulky och var nöjd inför start.

Laurentius Valiant

Allt såg även bra ut i defilering och provstart och Valle uppträder lugnt och stabilt. Även starten från spår 2 löste han fint och kom iväg bra och kunde krypa ned i ryggen på ledaren (1) som öppnade 500 på 1.16,0 och sedan 1000 meter på 1.18,5. Ledaren ökade farten ordentligt på slutrundan och i sista sväng var alla avhängda utom Valle som satt i rygg och i slutet av kurvan lyftes ut i 2a-spår av Jörgen. Sista varvet gick på 12,7 och sista 800 avverkades på 11,7. Jörgen petade inget på valle som fick sköta jobbet själv och han såg riktigt fin ut över upploppet och över mål som 2a på 1.15,5 (Vinnaren (1) vann på 1.15,4 vilket är den sjunde snabbaste tiden en 3-åring gjort på distansen i år). Jörgen tyckte han kändes bra hela loppet och som bäst över upploppet så det var ju bra!

 

Efteråt joggade Heidi länge med honom för att transportera bort mjölksyra och sen blev det en härlig dusch. Han var lugn och fin även efteråt och nu hoppas vi att han tar loppet på ett bra sätt.

Laurentius Valiant

Rätt otroligt att gå 1.15,5 i en debut som 3-åring och att det inte räcker till att vinna. Men rent positionsmässigt så blev det ju ett perfekt debutlopp med rygg ledaren och få sitta där så länge man bara vill och sen få lyfta ut och gå fritt över upploppet, det är ju drömscenariot.

Det var 3 ägare på plats och alla satt vid Jörgens buss och fikade och njöt av den fina 2a-platsen i solen efteråt och vi kunde sedan åka hem med ett leende på läpparna.

Tack Jörgen och Heidi för fint jobb!

Laurentius Valiant

 

Jag har letat men inte hittat fler än sex stycken 3-åringar som gått snabbare i debuten som 3-åring 2140 volt. Snabbast är förstås Inti Boko som debutvann på 1.14,2 men då var det med bilstart. Med volt:

Aces High 1.15,0 (samt tre till från samma lopp, bl.a. Kash Brodde)

Maverick Man 1.15,1 (samt Reckless som var 2a i samma lopp)

Divino vann sitt debutlopp på 1.15,5 (samma tid som Valle gick som 2a)

Vinnaren i Valles lopp räknas inte med då den startat 1 gång redan.

Någon som känner till någon mer?

I år är han dessutom den 8e snabbaste 3-åringen överhuvudtaget på distansen: