Blogg

Kommer inte i form

Efter hennes magproblem i somras så har hon inte kommit i form igen. Hon har inte fått upp spänsten och orken riktigt för att det ska kännas tillräckligt bra att starta.

Per börjar känna att det är dags att börja ge upp tävlingskarriären. Visst kan man ge henne några månaders vila och sen prova att träna upp henne igen, men då går det ett halvår till, och som 5-årigt sto finns det inte mycket lopp att tjäna fina pengar i, hon kan säkert försörja sig själv men det var inte riktigt det Per satsade på med henne.

Per ska prova att få till henne så pass att hon kommer ut till start i ett lopp här i december bara för att, men överraskar hon inte då lämnar Per tillbaka henne för avel.

Rättvik 23/7

Efter den kortare träningsperioden så har Hermine Boko känts väldigt fin. I Örebro kändes hon jättefin men blev neddragen långt bak i fältet av C-J Jepson som inte verkade veta vilken lus han satt bakom och senast i Eskilstuna så var hon smällfin och vann enkelt efter att tidigt ha tagit hand om ledningen från tillägg.

Loppet idag kändes lämpligt och läget perfekt och det var positiva signaler från Per så det kändes spännande på förhand.

I loppet blixtrade hon till ledningen utan att Per körde på henne utan han satt bara och höll i henne. Hon öppnade 500 på 13,0 och 1000 på 16,0. Avslutade sedan i 13-fart och kom i mål på 1.14,9aM och vann enkelt med en halv längd.

Riktigt kul att se att hon börjat tända till och förstå lite vad det går ut på. Och hon har hållit ihop travet riktigt fint de här loppen så träningsperioden har verkligen gjort nytta (tänk då på vad en vinterträning kommer göra med henne!).

Per var nöjd men tyckte ändå inte att hon hade känts lika alert som de två tidigare loppen. Hon hade svettats mycket på transporten upp till Rättvik och det var väldigt varmt och kvalmigt uppe i Rättvik och hon drack inte speciellt bra så hon hade nog inte riktigt förutsättningarna att kunna vara på topp för dagen. Starkt ändå att visa viljan och göra det lopp hon gjorde!

Nu blir det ett par dagars vila. (Träffade Per på Solvalla ikväll och Hermine var lite tagen idag och behöver ett par dagar för att komma ifatt med vätska och energi). Det finns ett lopp i Bollnäs 9 augusti som Per har siktat in sog på om Hermine återhämtar sig på rätt sätt och känns pigg och alert när det är dags för anmälan.

Grattis alla delägare till segern och 50.000kr i segercheck!

Tryckvagn

Hermine Boko har skrittat i tryckvagn i en månad och börjar inom kort träna på sanbanan (när de är tinad och fin). Hon behöver sedan en månads sandträning innan det är dags för snabbjobb och start igen. Mvh. Per

Solvalla 28/2

Hermine Boko fick en helt okey resa i dagens sprintlopp. Det gick fort hela vägen och Hermine och Jimmy försökte attackera i sista sväng men det syntes tidigt att Hermine inte riktigt fick det att stämma och in mot upploppet fick Jimmy försöka parera så gott han kunde och galoppen kom sedan som ett brev på postlådan.

Banan vara stenhård och det gillade inte Hermine.

Hon blev uppkollad av veterinär efter loppet men hon var fin, inga anmärkningar, utan det var den hårda banan hon inte gillade. Hon får träna på och invänta lite finare banor under våren.

Axevalla (V75), 17/2

Hon är fortfarande lite spänd innan tävlingarna, och slappnar inte av riktigt. Men när väl loppet är igång så blir det bättre.

Loppet föranleddes av en omstart, och i den ogiltiga såg Hermine och Per ut att komma iväg riktigt bra. I den andra, den giltiga, så blev inte voltningen perfekt för Hermine, blev lite trångt, men hon redde ut det fin och kom iväg hyggligt, men efter 100 meter tappar hon rytmen och Per får hålla i henne, och sen kryper man ned i 4e invändigt.

500: 18,5, 1000: 18,4 på ledaren) som är favoriten (2) med (1) i rygg.

Sista varvet gåt betydligt fortare och vinnaren kommer i mål på 15,6/2160v, Nr (1) som är 2a i mål från samma volt som Hermine kommer i mål på 16,3.

Hermine som satt i 4e inändigt hade en mur av hästar framför sig och fick aldrig chansen, kom in i mål som 10:a på 16,6/2140v.

Hon får 500kr i prispengar (det får alla startande 2018) samt resebidrag från ST för att täcka kostnaden för transporten (vilket ST gör när det är Rikstoto-lopp).

Per tyckte hon kändes fin men fick ju som sagt var aldrig chansen. Det är bara att fortsätta starta på och hoppas att det lossnar för henne / "att poletten ramlar ner". Det känns inte riktigt som hon har förstått vad det går ut på än (att tävla).

Start, Ax 17/2 (V75)

Efter sin 3e plats senast så är Hermine Boko anmäld till ett stolopp inom V75 på lördag. Det är på Axevalla med sitt långa upplopp som det beger sig i V75-2. Startlista:

 

Per Lennartsson (Travronden tisdag): Hon gör det skapligt, men har inte riktigt tagit det där sista steget i utvecklingen ännu. Vi får se om det händer här under våren. Hon är väl inte mogen att vinna V75-lopp ännu, men hon har fått ett fint läge och borde få en bra resa och då kan hon vara bland de tre främsta. Inga ändringar är planerade.

Jimmy Dahlman (Guiden onsdag): Hon gjorde det bra senast, hon är inte så speedig än och hann aldrig växla tempo. Hästen öppnade bra från spår fyra i volten, så spår tre är perfekt. Jag tror hon får svårt att vinna på V75, men en skaplig slant ska hon kunna få med sig, Rycktussar har hon haft i de två senaste starterna men har väl inte exploderat när man dragit dom.

Rank Travronden: 2-7-14-10-5-12-6-4-9-8-1-11 / 13-3-15

Rank Guiden: 2-6-7-10-5-14 / 9-4-11-12-8 / 1-3-13-15

Rank Aftonbladet: 10-2-7-14-4-6-3 / 8-5-13-9-12-1-11-15

Rank Expressen: 2-10-7-6 / 5-14-12-11-4-9-1 / 13-8-3-15

Det snackas om Nurmos (2) i första hand, men den såg inte 100% ut senast och är inte helt säker på benen. Beroende på lite hur man läser så ska (1) vara snabbast ut men vilja släppa och då tror de flesta att just (2) ska vara först fram, eller (4). Men Jag är inne på att Per kommer skicka iväg Hermine Boko direkt och jag tror att hon sitter i spets i första sväng. Jag är inte främmande för att (2) kommer galoppera, och då kan Per få bestämma en bit.

Bakifrån snackas det om (6) (7) (10) & (14) i första hand.

Loppet känns som ett troligt skrälllopp, ston på olika volter brukar betyda skräll. (10) Sunna Love som har springband på tillägg och Peter Untersteiner i vagnen kommer helt säkert ladda framåt direkt och är den som jag ser som bäst på tillägg. (6) är inte oäven och kommer med två 1:or på det två senaste loppen, form.

Som jag kört loppet i badkaret så tar Hermine Boko ledningen, och peter Untersteiner kommer tidigt (efter 600 meter) och får överta. Hermine följer med i rygg på den till en 2a plats! (lite wish thinking)

Återkommer med mer info......

Start, E 5/2

Familjen har legat däckad i omgångar i infulensan så jag har inte kunnat rapportera något, men Hermine Boko var ute på Solvalla 17/1 och gjorde ett bra lopp. Hon öppnade hårt för spets och det gick väldigt fort i början, hon kunde släppa sedan men öppningen satt i benen, men jag måste säga att hon höll ändå väldigt bra till en 5e plats.

Nu kommer hon ut igen, hemma på Eskilstuna, på lunchtravet på måndag 5/2. Per är på semester så Kaj Widell vikarierar i sulkyn. Spår 4 på 1640 volt kan ju vara lite stressigt men hon har ju klarat just spår 4 i volten flera gånger men det lär inte bli någon snabbstart och därmed så är det nog fördel för (1) Staro Kahlua som jag tror tar ledningen. Häst mot häst så känns Hermine Boko bäst i fältet men som vanligt är positioner och löpningsförlopp avgörande och det kan bli svårt att plocka ned ledaren från dödens eller svepa fältet beroende på vart hon hamnar efter start.

Travronden tippar: 1-6-3-4-12

Programmet tippar: 3-1-4-2-10

 

 

Rapport

Även fast hon vann senast i Örebro tyckte inte Per hon såg som bäst ut och hon var också lite halt efter loppet. Hon svullnade upp i ett ben, förmodligen pga karledsinflammation (mugg/lymfamgit). Hon fick vila en dryg vecka och sedan började man träna igen och hon har sett fin ut och kännts bra. Både vädret som gör hagarna väldigt geggiga och sen banorna är ju lite knepiga så här års och kan ställa till det lite om dom är för lösa eller för hårda och det blir lite fel belastning / man saknar fäste osv.

Per siktar på start i januari igen när han hittar lämpligt lopp att gå ut i igen. (Valla 17/1?)

God Jul & Gott Nytt År!

Örebro 7/12

Det var ett jäkla skitväder, några plusgrader och regn hela dagen gjorde att det in i det sista var osäkert om det skulle gå att genomföra tävlingarna. Men banan höll sig bättre än väntat även om det inte var någon lättsprungen bana och det var en del vatten på banan.

Hermine Boko tog planenligt hand om ledningen med nr 1 i ryggen. Sen gick det lugnt, 1.21-tempo på den tungsprungna banan.Jimmy tyckte inte banan var bra för Hermine då hon inte fick riktigt fäste. Sista varvet ökade man farten och avslutade sen 1.16 s/500 till seger på 1.19.5/2100a. (20.000kr)

Det blev hårt i mål. Jimmy sa att han aldrig förlåtit sig själv om han förlorat på speed. Han sa att han körde för sakta och att hon blev lite för ensam där framme. Hon är starkl och rejäl men saknar speed än så länge. Kommer bli kul när hon fått lite lopp i kroppen och får lite mer speed i benen. Hon var inte speciellt trött efter loppet.

Så här skrev Nerikes Allehanda efter loppet:

Första segern i karriären för flotta treårsmärren Hermine Boko efter Timoko. Det tog åtta starter för henna att avlägga maiden, förvånande när man ser hur läcker hon är. Stoet vann knappt från ledningen via 1.17 sista varvet. Körande Jimmy Dahlman erkände efter segern att han kört för sakta med henne i täten, då hästen inte är så speedig än.

Start, Ö 7/12

Hermine Boko kommer ut till start på Örebro på torsdag 7/12:

Jag anser att Hermine Boko ska bli klar favorit. Eftersom programmet rankat nr 1 först kollade jag upp den noggrant och den känns inte speciellt märkvärdig, visst var den okey när den vann och har gått bra efter galopper i de senaste starterna, men inte så man blev överdrivet imponerad. Den ser inte heller ut att kunna hålla upp ledningen och inte någon av de andra heller ser speciellt startsnabb ut och Hermine har ju perfekt läge med spår 5 (eller 4 om någon innanför blir struken), dvs. direkt bakom bilen / ingen vinge som gungar framför / och därifrån är det alltid lättast att vara snabb ut så jag känner mig säker på att Hermine Boko sitter i ledningen in i första sväng, för dagen med Jimmy Dahlman i vagnen, som efter 1 år hos Reijo Liljendahl och nu senast 2 veckor på Wången (som gett examen för A-licens) nu är tillbaka hos Per Lennartsson och gör sin första arbetsdag i stallet igen nu på måndag 4/12.

Jag tror vi har god chans att för första gången få besöka vinnarcirkeln med Hermine Boko!

Solvalla 22/11

Per Lennartsson låg väldigt lågt inför loppet när jag pratade med honom i stallet innan det var dags för värmningen. Hon har ju varit sjuk och har inte tävlat på nästan 4 månader och har ju tack vare förkylningarna inte heller kunnat träna som tänkt och Per tyckte det var bättre att hon fick träna i tävlingssammanhang än att hålla på och gå sulkyjobb hemma, så 2-3 lopp i kroppen lär hon behöva sa Per.

Banan var jätteblöt, massa vatten! Jag filmade en kort sekvens: 

 

Tyckte det såg bra ut, svårt att vara så spänstig på en sådan här bana.... det fortsatte regna hela kvällen också....

Inför loppet ströks (nr 2) och det gjorde att favoriten (4) lite lättare kunde köra sig till ledningen. Hermine öppnade väldigt bra men fick (5) en galopperande häst framför sig som nästan höll på att kapa frambenen på henne, men hon var säker och tog sig sedan ner i 2a utvändigt! Kanonposition! vilket sedan blev 3e utvändigt när (6) som förväntat kördes fram i dödens. Banan var förstås lite långsam och loppet gick i 18-tempo mest hela vägen och inte snabbare än 17 s/500 då (6) kopplade greppet på ledaren i början av upploppet, samtidigt som per styrde på med Hermine in på upploppet och som sakta tog sig fram till en 4e plats, ett tag tänkte man att hon skulle speeda till och kanske nå en 2a-plats men med avsaknad av lopp i kroppen så gjorde hon det väldigt bra ändå!

Per var supernöjd efteråt och hade inte kunnat drömma om att hon skulle kännas så bra redan idag, hon gick med bra fart hela upploppet ned och var inte speciellt tagen efteråt heller, blåste knappt nånting när hon kom in i stallet efter att ha skrittats ner en stund. Per sa att travet var klockrent och hon hade inte ens problem i sista sväng som hon haft i vartenda lopp (det är ju till slut mjölksyran brukar komma) tidigare. Som sagt Per var jättenöjd. Herine 4:a på 1.17,7/2140a på en något tung bana (2 sek gissar jag)

Start, S 22/11

Per tycker det är dags att starta igång Hermine Boko igen efter den långa förkylningsperioden. Hon lär behöva något eller några lopp för att komma upp i form men på ren grundkapacitet så räcker det långt.

Så här ser startlistan ut:

 

Lite kommentarer om deltagarna:

1. Vann direkt i ny regi senast. Örjan fick köra lugnt i ledningen och vann enkelt efter 12,5 s/500. Startar från lite stressiga spår 1 och har mycket galopper i raden men jag tycker inte hästen ser speciellt osäker ut utan har mer provocerats i galopp. Top-4-placering inom räckhåll.

2. Tog en övertygande seger från ledningen för 3 starter sedan. Läge för ledning igen. Senast kom hon aldrig in i matchen. Att räkna med om spets.

3. Har inte riktigt haft chansen på slutet men har ju ett bra utgångsläge nu. Men i mina ögon något sämre än dom innanför.

4. Gjorde ett bra lopp som 2a efter fantastiska Indras Secret senast. Kunde inte följa den nämnda men stred fint in på linjen på fina 14,3a/2140. Blir säkert favorit, men lär få köra en bit för att komma till ledningen... men Daniel Olsson (2) brukar väl inte släppa något gratis?

5. Överraskade positivt i oaksuttagningen och tog sig till final. I somras visade hon gott kunnande och såg bla ut att gå mot seger (på 15,2/2120v) i Visby men galopperade på upploppet. Nu Jorma i sulkyn! Är inte oäven och hamnar i kategorin Varning denna gång.

6. Ytterligare en Melanderhäst. Gjorde ett starkt lopp senast, dödens, tryckte sig till ledning och avlsutade sen 13 s/500 till enkel seger. Kliver fram i dödens när det lugnat ner sig?

7. Lär backas ner för att ta position och lär bara följa med och spara sig. Kör sista biten och tar det man får med sig denna gång. Överpace och bli 3a-4a med full fart över linjen vore perfekt.

8. Varit i E3-final under året. Gick lite för fort i svängen för henne senast (galopp), säkert åtgärdad efter det och från ett tråkigt spår 8 så lär det bli ett lopp på chans. Kommer spurta bra och även hon kan vara med långt fram om det körs lite för fort där framme.

9. Vann knappt näst senast på Mantorp (före nr 12) och gick nog vad hon kunde och det räcker inte här.

10. Tredje Melanderhästen och denna rankar jag som den sämsta av hans tre i loppet.

11. Jämn och säker men ingen topp, lär sluta i det slagna fältet

12. Räcker inte till och definitivt inte härifrån.

 

Mitt tips: A:4-2- B:7-5-6-1-3 Outs: 8

Men (4) är ingen given vinnare. Melanders hästar vill nog ha ett finger med i spelet. (2) Daniel Olsson lär försöka svara ut (4) och skulle (4) ändå ta sig till ledningen tror jag (6) Ulf Ohlsson sänder fram sin starka krigare. Skulle det bli tokkörning skulle det gynna våran till en fin placering men kanske framförallt (8) som jag då tror blir livsfarlig.

Jag ska på skoj lira en tvilling: 7-8, lär bli ett hyggligt odds om den sitter!

 

 

Frisk

<171103> Per hälsar att han kört ett första banjobb med Hermine efter sjukfrånvaron. Han körde 1.25/2000m och pulsen var normal. Per tränar på ett par veckor till och sen gör han ett nytt test för att se om hon börjar blir redo att starta igen. Per önskar trevlig helg till alla delägare!

 

<171031> Delägare Kjell har varit i kontakt med Per och fått rapport att äntligen är Hermine Boko frisk och har börjat träna igen, hon har gått några pass nu och känns bra så här långt. Per tycker att hon ska ha så pass bra grundfysik att det ska gå ganska lätt att träna upp henne för start igen, vilket är planen.

Rapport

Rapport från delägare

Igår var jag ut till Sundbyholm och träffade Per: Hermine är fortfarande inte helt frisk. Hon är snorig men för övrigt pigg. Per har henne ute i hagen och låter henne skritta på "gåbandet" Per säger att han inte gärna vill ge henne antibiotika utan vill att kroppen tar hand om det själv. Hon får ta det lugnt veckan som kommer sen hoppas han att hon är OK så man kan börja träna lite lätt. För övrigt tror Per att hon har haft känning av detta tidigare då han tycker att hon inte har haft det lilla extra till slut.
Tanken är att hon kommer att starta på nu under hösten (när hon är frisk) eftersom hon fått ta det lugnt ett tag.
 
Hälsningar
Kjell L.

Halsinfektion

Hermine Boko har inte varit riktigt 100 men ändå inte upplevts direkt sjuk, hon har fått jogga på i lagom tempo och sen så provade man att köra lite snabbare men hon orkade inte riktigt och hade hög puls efteråt så Per åkte med henne till kliniken och det visade sig att hon hade en kraftig halsinfektion så nu blir det medicinering och vila ett tag.

Inte 100

Hermine Boko fick vila nån vecka och har sedan tränat på, Per hade väl tänkt att starta på igen här nu, men i de senaste träningsjobben så har hon inte känts stark, kommit in med lite för hög puls och helt enkelt inte känts 100, så hon kanske har något skit i kroppen helt enkelt.

Hon får det lite lugnare ett tag så får vi se hur det utvecklas.

Förkyld

Efter senaste loppet har hon tränat på bra, precis som tidigare. Det har inte funnits några passande lopp att anmäla till. Herregud va lite lopp det finns för de 3-åriga stona!

Efter måndagspasset på träningsbanan så hostade hon lite och hade hög puls så hon har förmodligen en förkylning i kroppen. Hon får ta det lugnt nån vecka så får vi se hur det utvecklar sig.

Solvalla 2/8

Hermine Boko var ute och värmde i samband med bilprovstarten, hon gick några lugna bakvarv och sedan var hon med i den lugna bilprovstarten och sprnag med bakom spår 1 på vingen för att vänja sig. När bilen släppte såg man att hon kommer kunna öppna snabbt den dagen Per kommer begära det. Jag tyckte hon såg mycket fin ut i värmningen.

I loppet så öppnade hon lagom fort utan att pressas till rygg ledaren (som öppnade 08/250m) in i första sväng. Hade Per velat hade han kunnat svara men som ni vet är det utbildning och lära henne att tycka att det är roligt som är prio just nu. Hon är stor och kommer med tiden när hon riktigt orkar med sig och blivit starkare i kroppen bli riktigt bra och då kan man börja begära något av henne.

Hon följde med i rygg på ledaren hela vägen och det lugnade aldrig ned sig utan ledaren grillade övriga i fältet hela vägen i jämnt 15-tempo, i sista sväng var det en trio som ryckte undan och det var också dessa tre som var först i mål, i samma position som hela vägen; ledaren, dödens, rygg ledaren vilket alltså betyder att Hermine blev 3:a på 1.15,0/2140a. Nytt rekord igen och hon utvecklas stadigt. 17.500kr in på kontot, totalt 65.000kr hittills.

Per var jättenöjd med henne, hon tappade lite i sista sväng och det har varit så i alla lopp, när hon blir lite trött så orkar hon inte riktigt hålla ihop i sista sväng men alltid när dom kommer in på rakan igen så tar hon tag i bettet och kör in i mål, likadant igår så tappade hon nån längd i slutet av sista sväng men tog ikapp nästan hela längden på upploppet och var i princip uppe i rygg på ledaren/vinnaren i mål.

Hon var ganska trött efter loppet, som som sagt gick i bra fart hela vägen, så hon joggades av länge på innerbanan och sen skrittade Linda mycket med henne på stallbacken.

Som sagt, Per mycket nöjd och hon följer planen. Tänk på att det är bara 60 stycken som travat snabbare än henne i kullen, och då är hon långt ifrån färdig, blir säkert en trevlig höst med henne på tävlingsbanan, men framförallt längtar man ju till 4-års-säsongen när hon fått en vinters rejäl styrketräning i sig!

Start, S 2/8

Hermine Boko kommer ut på Solvalla (lopp 4, V86-2, klockan 19:43) på onsdag 2/8.

Hon har fått spår 1 och Per sa att äntligen får hon ett perfekt utgångsläge. Inga ändringar är planerade rent utrustningsmässigt, men den här gången ska hon väl sitta lite längre fram när det drar ihop sig.

 

Det är ju oritunerade ston, så vad som helst kan ju hända. (2) känns normal, Är ju en del snack om (3) men jag vet inte...har inte imponerat. (4) ligger stallet lågt med. (5) vann senast men känns som en normal häst det med. (6) tycker jag är lite haussad - garantispets sägs det i pressen och blir det så beror det mer på kusken och att de invändigt har respekt för Goop och låter honom ta spets, visst kan den köras till ledningen efter några hundra meter, men frågan är om Goop vill ge hästen en sån resa igen efter att hästen blev lite knäckt i senaste loppet. (7) var före Hermine i mål på Axevalla men det berodde endast på att våran inte hade fritt spelutrymme. Med det menar jag att det kan se ut hur som helst efter några hundra meter. VILL Per köra i spets så tror jag att möjligheten är god att hålla ut de andra men jag tror inte han kommer köra järnet för att försvara ledningen.

Bäst hittills har väl (9) varit så det är helt klart en befogad favorit. 

Lista på delägare kommer finnas i stallbacksentrén för delägare (+1) som vill komma in och kika. Isåfall ses vi där! // Lasse

Axevalla 23/7

Jag var inte på plats idag på Axevalla utan fick nöja mig med att se loppet framför tv´n. Såg bra ut i provstarten bakom bilen innan tävlingarna tycker jag.

I loppet tar Per det lugn och glider ned på innerspår (5e inv) och man kan väl i princip säga att han satt där hela loppet, han fick fritt spurtutrymme på upploppet men hon höll bara farten, och det är väl förklarligt iom att hon vairt ifrån och inte har så mycket jobb innanför västen. Hon avslutade sista varvet på 1.14,5 (även sista 400 14,5) i jämnt tempo.

Hon slutade oplacerad på 1.15,6/2140a. Per hade säkert kunna jaga in ett 6e-pris men det är ju inte de tusenlapparna som är avgörande utan det viktiga är att utveckla henne på rätt sätt för framtida viktigare uppgifter.

Tom som var på plats skickade ett sms efter loppet: "Per var väldigt nöjd med henne. Kändes stark och fin hela vägen och inga problem med travet genom sista kurvan eller till slut som hon haft lite problem med tidigare (=hon blir starkare och starkare och börjar mer och mer orka med sin stora kropp). Att alla gick ner på innerspår och att loppet blev som det blev var han mindre nöjd med."