Här kommer löpande information om Global Runaway

Konvalecent

2013-10-22

Jag har idag pratat med Chris Johnston.

Chris har utbildat sig till veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och har disputerat inom rörelsemekanik hos häst. Chris har tidigare jobbat på Strömsholm Hästsjukhus som klinikveterinär och på SLU som chefsveterinär. Chris har arbetat mest med hältdiagnostik, ridproblem och arbetsinsufficiens. Han är även instruktör och en av grundarna till fortbildningsprogrammet för hovslagare.

 

Gällande Global Runaway tyckte han att det var en trevlig häst som var helt korrekt i sina ben och som han rent fysiologiskt trodde skulle göra det bra. Han tyckte även att en period med lugnare träning skulle vara positivt för henne då hon då kommer kunna växa på sig lite.

Jag fick då en veterinär beskrivning av skadan som Inte är orsakad av yttre våld utan är ett slitage av det förstärkningsband som sitter bakom framknät och som sedan fäster i djupa böjsenan. Förstärkningsbandet finns för att skydda senan från överbelastning. Bindväven mot djupa böjsenan har helt enkelt rivits upp / fransat sig / som ett blixtlås upp i benet. Vid fortsatt belastning skulle en konsekvens kunna bli en gaffelbandsskada eller i nån annan sena bakom framknät.

Vid operationen kapade man förstärkningsbandet som därmed kommer växa ihop med böjsenan igen med frisk vävnad till en bindvävsknapp, det kommer synas på utsidan som en liten blaff / lite tjockare / och det kommer kännas som att man springer med en bula på benet men funktionen kommer bli helt okey.

Tävlingshästar som springer barfota och med för långa tår har fått denna typ av skador enligt Chris erfarenhet så det ska vi vara försiktiga med, iallafall i början av karriären, och senare under veterinärens överseende.

Han ansåg att prognosen var god och berättade att konvalecenttiden för träning var relativt kort men att träningen sedan får gå på lite halvfart tills han bedömmer att det läkt ihop 100% ordentligt. Däremot blir det lite längre konvalecenttid för tävling och hans bedömning idag var att hon kunde vara tillbaka i tävlingsskick om ca 6 månader.

 

Antal kommentarer: 5

2013-10-22 17:32:58 - håkan

Det blir bra. under istiden är det bara skitbanor ändå.

2013-10-22 18:01:11 - hans

Shit happens! Det är bara att bita ihop och komma igen...bra dock att felet upptäcktes!

2013-10-23 11:17:50 - Richard

Ja hästägare har ju en helt fantastisk förmåga att vända något dåligt till något positivt.
Då antar jag att vi ställer av Runaway. Hon är ju en leasinghäst så avtalet kanske säger att hon går hem till ägarna under konvalescenstiden? Avtalet sade väl också att ägaren tar veterinärkostnader eller vissa veterinärkostnader?
Hur som heslt så ska vi inte betala full träningsavgift.
Hoppas att allt går bra nu!

2013-10-23 13:31:30 - Lars, StallLagerkrans

Richard - Jag kanske utryckte mig konstigt. Helt konvalecent kanske blir i typ 2 veckor, sen kommer hon börja joggas lite lugnt och så ökar man på träningen succesivt, men inga snabbjobb. Om 3-4 månader kan man förmodligen börja köra riktiga tempojobb igen och enligt Chris så ska hon kunna vara startklar om ungefär 6 månader (dvs~april) / Lars

2013-11-22 19:42:19 - hans strindlund

info: Idag pratade jag med skötaren Gabriella om läget med GR. Hon berättade att hon nu kör GR med vagn flera gånger i veckan...Är ute i hage tillsammans med andra... har lagt på hullet... och är pigg värre... Läkningen/operationsingreppet ser bra ut. Gabriella tyckte att det verkade som GR behövde en liten paus och växa till sig lite. I morgon har hon en passhäst på Gävle avd 7 nr 9. Kanonform... vann lätt senast på fin tid...säger Gabriella. PL kör. Kan vara helt rätt att ha med på kupongen? Gnägg till alla!(star)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)